Policisté lákají nováčky na benefity. Hasiči mají naopak přetlak

Policii chybí lidé, hasiči mají plné stavy (zdroj: ČT24)

Víc než 1700 lidí chybí české policii, kromě čtyř krajů jich mají nedostatek všechny. Na jižní i východní Moravě chybí dohromady přes 80 policistů, proto se je do svých řad snaží přilákat třeba nástupní odměnou. Naopak hasiči si na nedostatek zájmu stěžovat nemohou. Na Moravě mají plné stavy. Pokud se místo uvolní, mohou si velitelé stanic ze zájemců vybírat.

Ve dvou řadách čekají s mírnou nervozitou v tělocvičně policejního sportovního klubu možná budoucí ochránci zákona. Mezi nimi i čtyřiatřicetiletá Martina Veselá, masérské křeslo by ráda vyměnila za policejní odznak.

„Vždycky jsem k policistům vzhlížela jako k nějaké autoritě. K někomu, kdo je spravedlivý. Řekla jsem si, že do toho prostě půjdu,“ vysvětlila. Pro začátek musí zvládnout fyzické testy. Tedy člunkový běh, kliky i motorický test a v závěru běh na jeden kilometr. Úspěch znamená zisk minimálně 36 bodů.

Z jednapadesáti účastníků uspělo během pátku jednatřicet. Z toho dvě byly ženy, mezi nimi i Martina Veselá. Třináct lidí se hned na místě rozhodlo, že nastoupí do dalšího kola výběrového řízení. Do konce roku by jen v Jihomoravském kraji chtěli nabrat 43 nových lidí, kteří jim v současnosti do plného stavu chybí.

Policisté nechybí pouze ve čtyřech krajích
Zdroj: ČT24

„Můj sen je, aby byly početní stavy Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje naplněny. Děláme pro to maximum. Letos už máme přijatých 19 lidí,“ řekla vedoucí personálního útvaru policie Lenka Jenková.

S nedostatkem zaměstnanců se potýká také policie ve Zlínském kraji. Nutí ji to dokonce k úvahám o možném zrušení některých obvodních oddělení. Například v Napajedlech na Zlínsku. „V okamžiku, kdy jsou světla v policejních oknech zhasnutá, tak je to signál pro naše dobrodružnější obyvatele k tomu, páchat trestnou činnost,“ uvedla starostka obce Napajedla Irena Brabcová (nestr.).

S rušením oddělení proto nesouhlasí. Tím spíš, že město už léta vychází policii vstříc a zdarma jí poskytuje prostory včetně parkovacích míst přímo v centru hned vedle radnice. „Vedení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje v současné době nebude komentovat interní jednání nebo interní materiály, které jsou v připomínkovém řízení a nebylo o nich dosud nikterak rozhodnuto,“ vyjádřil se mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Nové zájemce se policie snaží lákat také šesti týdny dovolené, výsluhou po patnácti letech služby a náborovým příspěvkem až 150 tisíc korun. Přesto podstav hlásí ve většině krajů České republiky.

Do plného stavu chybí i brněnským strážníkům asi 45 lidí. Nové kolegy se teď snaží přilákat animovaným spotem, inspirovaným starými počítačovými hrami z osmdesátých let. Policista v něm musí třeba odchytit divokou kozu nebo převést ztracenou holčičku přes rušnou silnici.

Hasičské stanice jsou plné, někteří zájemci čekají v pořadnících

Mnohem větší zájem než o práci u policie je o zaměstnání hasiče. V některých krajích na ně dokonce existuje pořadník, náborové příspěvky ani videa tak řešit nemusí. K hasičům se i bez nich přidal dvaadvacetiletý Tomáš Svozil, má za sebou první tři měsíce v uniformě.

„První výjezd byl hned vyprošťování, kdy pán najel pod kamion a odtamtud jsme ho dostávali,“ řekl nováček hasičské stanice v Kroměříži. Studuje Vysokou školu báňskou v Ostravě, jejíž součástí byla praxe u hasičů. Tehdy se definitivně rozhodl, a když kroměřížská stanice vypsala výběrové řízení, přihlásil se. Vyhrál a denní studium rád změnil na dálkové.

„Chci udělat oboje. Kariéru, vydělávat sám, být soběstačný a zároveň si i tu školu dodělat. Měl jsem z toho respekt, ale zkusil jsem si to a chytlo mě to,“ vysvětlil Svozil. V celém Zlínském kraji je 460 profesionálních hasičů, přesně podle tabulek.

Výběrová řízení vypisují jen na jednotlivá uvolněná místa, jedno takové je teď shodou okolností opět v Kroměříži. Zájemci o ně musí potvrdit, že práci zvládnou. S velitelem stanice třeba proto vystoupají na vysokozdvižné plošině.

„Právě on rozhoduje o přijetí, tak si ty kluky nahoře zkouší, jestli se nebojí výšek a jak tam reagují na otázky,“ popsal Svozil. Ze sedmi uchazečů neprošli jednou z fyzických disciplín dva.

Navzdory přísným pravidlům mají hasiči zájemců o práci dostatek. V Jihomoravském kraji je v databázi 95 čekatelů, letos přijali 11 z nich. Ostatně i v případě Tomáše Svozila bylo síto podobné, na jedno volné místo se hlásilo devět uchazečů.