Další dohady kolem hospodaření Grand Prix. Podle Vokřála je vyšetřování BIS pro organizaci závodu irelevantní

Další dohady kolem hospodaření Grand Prix (zdroj: ČT24)

Začala brněnská motocyklová Velká cena. Kromě nesmírně teplého počasí ji zase po letech provázejí finanční problémy. Letos totiž dostal podnik nižší podporu z veřejných peněz než v předchozích dvou letech. Automotodrom navíc právě kvůli Velké ceně minimálně od roku 2015 prověřuje Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle jejích závěrů jsou totiž částky, které Automotodrom získává z veřejných peněz, příliš vysoké a profituje z nich nepřiměřeně na úkor státu.

Jako každý rok zaplnili okolí Masarykova okruhu fanoušci z desítek zemí. Nezaměnitelný zvuk motorek je slyšet daleko za branami areálu. Nejvíce fanoušků tradičně podporuje italského jezdce Valentina Rossiho, na dálnici se stejně jako v předchozích letech tvoří kolony a plní se kempy.

Rozdíl tu ale přece je. Po dvou rozpočtově vyrovnaných letech se vrací problémy s financováním podniku. Expertní komise na ministerstvu školství totiž rozhodla, že z resortní kasy letos pošle 39 milionů korun, přestože Spolek pro GP žádal o 31 milionů víc.

„Už jsem dvakrát urgoval na ministerstvu školství, aby mi poslali, na základě čeho to bylo vyhodnoceno, určitě to nebylo na základě platné metodiky. Po ukončení závodu budu s ministerstvem dál jednat. Předpokládám, že vzhledem k tomu, že jsme v takzvaném režimu obecně hospodářského zájmu státu, tak že to bude doplaceno,“ řekl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Náměstek ministra školství Karel Kovář ale v polovině července označil částku pro spolek za konečnou. „Ve stávajícím systému to není, částka byla takto navržená, takže pro tento rok to považujeme za definitivní,“ vyjádřil se Kovář 17. července.

Pořadatelé platí jen Automotodromu Brno 40 milionů korun

Česká televize má k dispozici rozpočet Spolku pro GP. Podle něj kromě zalistovacího poplatku španělskému promotérovi Dorna ve výši 106 a půl milionu korun platí ještě dalších 10 milionů promotérský poplatek. Rozpočet také obsahuje hned několik položek těsně pod dvěma miliony korun. Na takové sumy nemusí být vypsaná veřejná zakázka.

Rozpočet Spolku pro GP
Zdroj: ČT24

Důležitou položkou jsou pak peníze, které dostává Automotodrom Brno. Celkem 40 milionů korun: 26 za pronájem dráhy a 14 za zajištění sportovní části.

Právě v tom vidí problém Bezpečnostní informační služba. Podle jejích závěrů jsou totiž částky, které tento soukromý subjekt získává z veřejných peněz, příliš vysoké, takže z nich nepřiměřeně profituje na úkor státu.

„Částka za nájem i za organizační záležitosti je dlouhodobě konstantní. Komerční nájem se nedá zcela porovnávat s nájmem během Grand Prix ČR. Protože kromě samotného nájmu tady zařizujeme celou řadu dalších věcí,“ oponoval mluvčí Automotodromu Brno Petr Boháč. Podle něj se do částky promítá i péče, kterou musí pracovníci během roku okruhu věnovat.

Primátor ke zjištění České televize o prověřování hospodaření Automotodromu BIS zaujal odmítavý postoj. „Nejsem příjemcem informací od BIS a musím říct, že mě zaráží, že taková informace vůbec je. Z vašeho vysílání vyplývá, že se jedná o zprávu z roku 2016, takže to znamená, že byly prověřovány roky 2014, 2015, kdy ještě neexistoval spolek. Pro organizaci Moto GP prostřednictvím spolku to je naprosto irelevantní informace,“ uvedl Vokřál.

Spolek pro Grand Prix České republiky
Zdroj: justice.cz/brno.cz

Zpráva se ale zabývá roky 2015 a 2016, kdy závody organizoval už Spolek pro GP, založený mimo jiné městem Brnem a Jihomoravským krajem. Bezpečnostní informační služba se také konkrétně pozastavuje nad 50timilionovou položkou, která má podle detailnější verze výroční zprávy BIS znamenat zaplacení starých dluhů Automotodromu veřejnými penězi.