Depeche Mode i Radiohead: syntezátory z Brna využívají hudebníci z celého světa

Na syntezátory z Moravy hrají světově známí hudebníci (zdroj: ČT24)

Dráty, tlačítka a další části složitých elektrických obvodů uvnitř schránek tvoří syntezátory. Fanoušci elektronické hudby Ondřej Merta a Václav Peloušek se do nich zamilovali natolik, že je před lety začali sami vyrábět. Teď už brněnská firma Bastl Instruments vyrobí každý měsíc stovky těchto nástrojů, které si pořídila i světová esa v hudební branži.

„Chceme vytvářet nástroje, na které hrajeme, a chceme mít autentický unikátní zvuk, který by nám dal možnost vyjadřovat se způsobem, jakým chceme. Ne každý japonský inženýr v laboratoři ví, jak chcete hrát,“ svěřil se zakladatel Bastl Instruments Ondřej Merta.

V případě syntezátorů vytváří zvuk elektrické vlny, které různá zařízení v obvodech pozměňují. Vynálezce a vývojář Václav Peloušek tak může přidávat různé funkce podle toho, jak chce zvuk upravit. „Nástroj se stará jak o průběh zvuku v čase, potom můžu pracovat i s barvou toho tónu. Změť kabelů propojuje jednotlivé funkce mezi sebou,“ vysvětlil Peloušek.

Nástroje pro hudebníky, kteří mění svět

Výroba se nedávno přesunula do nových prostor a zájem roste. Pozměňovat tóny skrz nástroje Brna můžou i hudebníci z Depeche Mode, Radiohead nebo oscarový skladatel filmové hudby Hans Zimmer, ti všichni patří mezi zákazníky brněnské firmy. 

Zakladatelům Bastl Instruments dělá radost také spolupráce s umělci, kteří jsou mnohem míň známí, jako je americká zpěvačka Moor Mother. „Je to aktivistka, která používá hudbu jako nástroj aktivismu. Je tam cítit to, co je pro nás důležité. Vstoupit do světa a něco v něm měnit,“ dodal Merta.

A to by chtěli i v Bastl Instruments. Ve výrobě syntezátorů zaměstnávají kolem dvaceti hudebních nadšenců, pořádají workshopy, koncerty a chystají i letní vystoupení v brněnském letohrádku Mitrovských.