Pohořelický farář má sbírku šesti set betlémů. Je mezi nimi kožený i z banánového listí

Události: Pohořelický farář nasbíral stovky betlémů z celého světa (zdroj: ČT24)

Farář Jaroslav Svoboda z Pohořelic na Brněnsku sbírá už od dětství betlémy a před Vánocemi jimi zaplní bezmála celý kostel. Ty nejmenší exempláře z jeho sbírky se vejdou do krabičky od sirek i skořápky od ořechu, ty největší naopak měří několik metrů.

Jaroslav Svoboda sbírá betlémy od dětství, tedy už 45 let. Některé sám vyrobil, některé koupil, některé zdědil, většinu ale dostal. „Mám i betlém přes dvě století starý, ten je z kůže, tehdy měli formu, kůži nahřáli, natáhli na formu a nechali ztuhnout,“ představuje své poklady Svoboda.

Nejen kůže, ale i papír, dřevo, keramika, vosk nebo banánové listí či perník. Betlémy ve farářově sbírce jsou z různých materiálů. „Jakýkoliv materiál, jakýkoliv motiv,“ potvrzuje Svoboda.

Nejrozměrnější betlém stavěl Jaroslav Svoboda už od poloviny listopadu. Najít místo pro každou z dvou a půl tisíce figurek mu zabralo tři týdny. Všechny prošly jeho rukama a mají v betlému své místo, i když některé nejsou při pohledu zepředu ani vidět. „Zkuste si vylézt na žebříček, uvidíte celý betlém z ptačí perspektivy. Uvidíte i ty nejmenší figurky v pozadí u skal,“ nabádá zvědavce farář. 

Za svůj život nashromáždil přes šest stovek betlémů. Kromě těch vyrobených v Česku jsou mezi nimi i ty, které vznikly tisíce kilometrů daleko. Třeba v Keni, Koreji nebo na Filipínách.