Plamínky betlémského světla putují do českých domácností

Ve třech českých katedrálách, v Praze, Brně a Olomouci slavnostně přivítali betlémské světlo, které je jedním z novodobých symbolů Vánoc. Z chrámů se světlo z Betléma začalo šířit dál po celé zemi.

Do České republiky plamínek tradičně přivezli skauti z Vídně a předali ho biskupovi Václavu Malému. Ten ve své promluvě v pražském chrámu sv. Víta apeloval na to, aby se lidé snažili zejména dnes rozpoznat dobro od zla.

Biskup Václav Malý převzal od skautů betlémské světlo
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Žijeme v době populismu, v době laciných slibů, část našich spoluobčanů se nechá manipulovat a věří slibům, které jsou nesplnitelné. Křesťan je ten, který je realista, který si uvědomí, že zlo má často tvář zdánlivého dobra, který v síle modlitby, v síle umění se ztišit a v přítomnosti boží dobře dovede rozlišit, co je dobré a co je zlé, a toho dobrého se přidržet,“ řekl. Při bohoslužbě se proto četly biblické úryvky z prvního čtení sv. Pavla Soluňanům, které na zmíněné upozorňují.

„Svatý Pavel říká: stále se radujte, bez přestání se modlete, ve všech životních podmínkách děkujte bohu, nezhášejte oheň ducha a všecko zkoumejte a co je dobré, toho se držte. To jsou naprosto konkrétní prosby a výzvy, které tnou do živého v životě každého z nás,“ uvedl biskup.

Světcova slova vysvětloval tak, že stále se radovat neznamená být pořád rozesmátým, člověk může být někdy i smutný, ale radovat se má z toho, že bůh promlouvá k jednomu každému, nikoli k velké mase lidí, jako se dnes měří úspěch často tím, že jedinec osloví davy.

Skauti s betlémským světlem v katedrále sv. Víta
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

K modlitbě je podle Malého třeba přistupovat nikoli jako k povinnosti, ale především jako ke chvíli ztišení se a usebrání, které dnešnímu člověku tolik chybí. „Žijeme v audiálním a vizuálním smogu, jsme stále atakování různými poutači, různými nesolidními a někdy i solidními nabídkami. Je těžké pro každého z nás umět se zastavit a toho odhodit a spočinout v boží přítomnosti,“ řekl. 

Českem se šíří plamínky betlémského světla (zdroj: ČT24)

Stejně jako v hlavním městě se světlo zažehnuté v Betlémě šíří i z kostelů v Brně či Olomouci, v Praze ho rozváží i historická tramvaj. V Praze 1 budou v neděli a v pondělí betlémské světlo roznášet členové Sdružení Nového Města pražského, kteří lidem na požádání přinesou světlo až domů.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986, v Česku se šíří od roku 1989. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po Evropě.