Policie: Tyranů za zavřenými dveřmi v Brně ubývá

Brno - Jediná policejní skupina v republice specializující se na domácí násilí a sídlící v Brně má za sebou pět let existence. V této souvislosti přišli kriminalisté se zajímavými čísly. Tyranů za zavřenými dveřmi v Brně ubývá. Vedle klasického domácího násilí mužů na jejich partnerky se ale stále častěji objevují útoky na seniory.

Devět let žila po boku násilníka

Jednou z nejčerstvějších zkušeností ze stolu speciálního policejního týmu zaměřujícího se na domácí násilí je případ teprve čtyřiatřicetileté paní Evy. „Psychického i fyzického násilí se na mně dopouštěl můj manžel, trvalo to devět let,“ popsala svoje zkušenosti s domácím násilím matka dvou dětí.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Za tu dobu paní Evu její manžel nejen vulgárně urážel a fyzicky napadal, ale taky zařídil, aby přišla o práci. Poslední kapkou pro ni bylo, když chtěl ublížit dětem. „Vzal z kuchyně nůž, šel do pokojíku a řekl, že jestli od něj odejdu, tak že je zabije, pak mě vzal do koupelny a začal se přede mnou řezat do rukou, “ doplňuje Eva.

„Tuto paní nám sem dovedla psycholožka, která s ní byla v dlouhodobém kontaktu a rozpoznala, že se jedná o domácí násilí,“ povyprávěla o prvním setkání s týranou Evou vedoucí policejní skupiny zaměřené na odhalování domácího násilí Alena Skoumalová.

Paní Eva v policii nevěřila, protože sám manžel roky oblékal uniformu. Pod taktovkou brněnských kriminalistů šlo všechno ale velmi rychle. Manžel byl do rozhodnutí soudu vykázán ze společné domácnosti. Příští týden nastupuje na tři roky do vězení.

Stovky podmětů, vykázaných násilníků za minulých rok jen 29

„Dohromady to vychází, že my za ten rok máme kolem 700 až 800 podmětů, kterými se zabýváme,“ uvádí Skoumalová. Těch, u kterých to na domácí násilí jasně ukazuje, ale ubývá.

Zatímco před třemi roky brněnští kriminalisté vykázali z domu kvůli podezření z domácího násilí 42 tyranů, v roce 2009 to bylo už 29. „Určité prevence se v tom určitě odráží, protože to klesá,“ doplnila Skoumalová.

Čísla týkající se spojení seniorů a násilí ale naopak stoupají. „Čím dál více řešíme problém domácího násilí na seniorech, kde se tohoto dopouští většinou muži. Synové, kteří žijí doma, nebo se tam vrátí po nějakém nevydařeném sňatku,“ uzavřela šéfka policejní skupiny.

Udat své tyrany se ale odváží jen zlomek obětí. Odborníci ze specializovaných poraden odhadují, že sotva desetina.