Skládka na Brněnsku se prodražila o milion. Kvůli vzácné orchideji

Klobouky u Brna – Po letech odkladů začaly práce na rozšiřování skládky komunálního odpadu nedaleko Klobouk u Brna. Město se totiž vypořádalo s nejzásadnější překážkou – chráněnou orchidejí, kvůli které se projekt o milion korun prodražil.

Kromě přípravy nových dvanácti tisíc metrů čtverečních pro odpad z jihomoravských domácností a firem se radnice rozhodla zahrnout hlínou prostor stávající skládky, kde by podle plánu měla vyrůst tráva a stromy. „Museli jsme teď skládkování omezit do doby, než dokončíme rozšiřování. Potom budeme brát odpad zase normálně,“ řekl starosta města Zdeněk Bobek.

Radnici se provoz smetiště vyplatí. Proto doufá, že odpad začne v normální míře přijímat už v září. Na zahájení stavebních prací si ale počkala rozhodně déle než jedny letní prázdniny. Za zpoždění mohl nález vzácné orchideje v roce 2005. Studentka botaniky tehdy oznámila na Správu chráněné krajinné oblasti Pálava, že v místech plánovaného rozšíření roste silně ohrožený vstavač nachový. Město proto muselo nechat celý projekt přepracovat.

Starosta Klobouk u Brna Zdeněk Bobek (nez.) o rozšiřování skládky (zdroj: ČT24)

Další problém: Orchidej se ochranářům „ztratila“

Tím ale příběh, ve kterém se příroda snažila zvítězit nad člověkem, nekončí. Ochranáři nařídili vzácnou orchidej přesadit tam, kde ji tuny škodlivého odpadu neudusí a označili ji kolíky. Orchis Purpureu, jak se vzácná rostlina latinsky nazývá, je totiž možné přemístit pouze v době, kdy nekvete. Co se dělo potom, vysvětlil Vojtěch Sedláček ze Správy CHKO Pálava: „Ty kolíky někdo vytrhal a na podzim orchidej už nebyla k rozpoznání, protože štěty byly uschlé. Nevěděli jsme, na jakém místě se rostlina nachází.“

V květnu 2008 se už přesazení podařilo, což městu umožnilo získat potřebná povolení pro novou část skládky.