Bytový komplex Erasmus: Developer staví dál i přes odpor města

Brno - Vedení Brna se kvůli kontroverznímu projektu bytového komplexu Erasmus dostalo do byrokratické pasti. Úřady sice projektu před nedávnem zrušili stavební povolení, developer ale nerušeně staví dál. Na začátku týdne navíc poslal stavební stroje i na městské pozemky. Brněnští radní se zlobí, vyhnat je ale nemůžou.

Rezidence Erasmus je projekt, který byl prezentován původně jako vysokoškolské koleje. Ty se ale zvláštním způsobem proměnily v luxusní byty na prodej. Město kvůli této změně nedávno couvlo od smlouvy o smlouvě budoucí a odmítlo developerovi připsat své pozemky.

Martin Ander (SZ), náměstek brněnského primátora, o aroganci stavebníka (zdroj: ČT24)

Úředníci mezitím zrušili stavební povolení, jenže z toho si developer evidentně hlavu nedělá. Vzápětí se totiž odvolal a dokud nepadne definitivní rozhodnutí, nic se pro něj nemění. Městský pozemek proto oplotil a na začátku týdne na něj poslal stavební stroje. „Stavební povolení je platné a v právní moci, a tudíž opravňuje developera stavět na všech dotčených pozemcích,“ vyjádřil se za developerskou společnost Aikona její mediální zástupce Marek Hadra.
 
Představitelé města -náměstek Martin Ander a zastupitel Jiří Spousta - dnes bezradně sledovali stavební ruch přes plot a kroutili hlavami. „Já to beru jako aroganci stavebníka. Stavebník dobře ví, že rozhodnutí o zrušení stavebního povolení existuje, a nemůže se v tuto chvíli ohánět nějakou dobrou vírou v to, že vlastně nevěděl, že nemá dokumenty v pořádku,“ rozčiluje se náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ). Jiří Spousta (Brno 2006) se rozhodl dokonce zavolat na policii: „Teď tady vidím velikou vrtnou plošinu, která dělá jakési práce na našem pozemku. Tak jsem se chtěl zeptat, na koho se můžu obrátit?“ 

Policie nepřijela, protože na jeřábníka prý nemůže. Úředníci zase mají své postupy. Vedení Brna se tak rozhodlo poslat developerské společnosti rozzlobený dopis. Více prý v tuto chvíli už udělat nemůže. Stavbu totiž mohou zastavit jen úředníci stavebního odboru. Společnost zatím podle svých internetových stránek prodala 22 bytů a 6 jich zarezervovala.