Farma krokodýlů praská ve švech, majitel nesmí prodávat jejich maso

Velký Karlov – Bez nadsázky na osudové rozhodnutí čekají více než dvě stovky krokodýlů nilských na farmě Agrodružstva Jevišovice. V jednání je totiž rozhodnutí české vlády, kterým se bude regulovat chov krokodýlů jako jatečních zvířat. Zatím ale žádné takové rozhodnutí vláda nevydala, a tak nesmí s krokodýly jejich majitel jako s masem zacházet. Háček je v tom, že zvířata jsou v současné době šest let stará a začnou se co nevidět rozmnožovat. Jejich počet by se tak mohl rozrůst až na tisíc kusů, které by chovatel neměl kam dát.

„Neexistuje-li nějaká norma, jak má chov vypadat, nedá mi nikdo povolení na stavbu dalších prostor, kde přibývající krokodýly chovat,“ uvedl předseda Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada.

Vyhláška by přitom obsahovala vše potřebné, co potřebuje chovatel k povolení znát. „Jako u ostatních hospodářských zvířat by to byl způsob chovu, způsob usmrcení, omráčení, vykrvení a laboratorní vyšetření zvířat,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Krokodýlí farma v Jevišovicích (zdroj: ČT24)

Krokodýl nilský

Krokodýl nilský (latinsky Crocodylus niloticus) je jeden z nejznámějších krokodýlů v Africe. Jeho název pochází z řečtiny. Slovo crocodylus znamená dlážděný červ, nilocticus zase z Nilu, čili dlážděný červ z Nilu.

Kdy ale bude schválena, to nechtěl Duben říct. Připustil však, že je vyhláška v takzvaném přípravném řízení. Zda bude schválena do roka, kdy se začnou jevišovičtí krokodýli množit, ale neuvedl.

Krokodýlí farmu založil již v roce 2004, kdy přivezl prvních padesát krokodýlů. O dva roky později přivezl další dvě stovky. Původní záměr byl přilákat na farmu turisty, ale také využívat chov na produkci krokodýlí kůže, jejíž výkupní cena se pohybuje ve stovkách eur. „Chtěli bychom ale také nabídnout chlazené krokodýlí maso těm vyšším příjmovým skupinám obyvatel v Evropě,“ uvedl předseda Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada.

Proti hospodářskému využití krokodýlů ale protestují ochránci přírody. Vadí jim velikost chovu a to, že se zvířata budou zabíjet na jatkách. Podle majitele farmy je však takový chov ve světě běžný, navíc legální produkce kůže významně omezuje pytláctví. Podobné farmy se nacházejí například ve Francii nebo Velké Británii.