Při rekonstrukci mariánské baziliky na Svatém Hostýně našli šachovnicovou dlažbu

Hostýn - Začale za posledních 100 let největší rekonstrukce slavné mariánské baziliky na Svatém Hostýně. Bazilika přijde o původní podlahu. Nová bude její věrnou replikou, navíc bude skrývat podlahové vytápění. Sotva se ale podařilo chrám vystěhovat a začít likvidovat podlahu, objevil se problém. Tím je šachovnicová podlaha z mramoru stará až 150 let. O její existenci neměl nikdo ani tušení.

 „Vůbec nevíme, do jaké doby ji máme datovat,“ podotkl stavební dozorce Josef Matela. Všechny informace o slavném chrámu jsou totiž jen kusé. „Víme, že jsme měli odkrýt podlahy z let 1850 a 1910, tento nový objev je ale pro všechny skutečným překvapením. Archiv v nepořádku nemáme, protože nemáme žádný. V padesátých letech minulého století, kdy tady úřadovala Státní bezpečnost, byli nejen vyhnáni jezuité, ale i zlikvidovány všechny písemnosti,“ řekl technický administrátor farnosti Petr Janek.

Stavebníci budou staré dlažby postupně likvidovat a s nimi i 40 centimetrů zeminy. Mohou tak narazit i na další překvapení. „Může se stát, že narazíme na kryptu, základy starého kostela nebo kosterní ostatky. Podle některých kronik se totiž v minulosti v místě současného chrámu i pohřbívalo,“ vysvětlil stavební dozorce Josef Matela.

Josef Matela, stavební dozor rekonstrukce baziliky, o nálezu šachovnicové dlažby (zdroj: ČT24)

V pohotovosti jsou proto i archeologové, kteří jsou v bazilice připraveni vystřídat stavebníky. „Na jednu stranu z toho budeme mít radost, na druhou starost. Bádání archeologů totiž nejspíše zpomalí rekonstrukční práce, a to ohrozí oslavu Vánoc, kterou bychom chtěli udělat v bazilice na provizorní betonové podlaze. Doufejme, že to neohrozí termín dokončení celé rekonstrukce, který je plánován do konce března,“ dodal Janek.

Věřícím musí mimo poutní sezónu stačit nevelká kaple svatého Josefa. Ta se do posledního místa plní jen o víkendových bohoslužbách. Od nové poutní sezóny už nebudou poutníci v mariánské bazilice mrznout, osmimilionovou rekonstrukci si uhradili sami. Podlahové topení totiž  zaplatily výhradně jejich finanční dary.