Matka pronásledovala dceru, teď je před soudem

Brno - Městský soud v Brně se zabývá případem týrání a nebezpečného pronásledování dospělé dcery vlastní matkou. Mladá žena zažívala podle obžaloby během společného soužití s matkou psychické i fyzické trýznění. Chtěla problémy řešit změnou bydliště, ale ani po jejím odstěhování pronásledování matkou neustalo.

Podle obžaloby měla matka svou dvaatřicetiletou lehce retardovanou dceru v období od února do července 2009 psychicky a fyzicky týrat tím, že jí skoro každý den nadávala, bila ji vařečkou, zakazovala jí telefonovat, kamkoli chodit a provádět samostatně osobní hygienu. A problémy ženě nepřestaly ani poté, co opustila společnou domácnost s matkou. Ta jí totiž poté neustále telefonovala do denního stacionáře, dotazovala se pracovníků stacionáře, proč ji pouštějí ven, a snažila se, aby se k ní dcera vrátila, ačkoli žena návrat jednoznačně odmítala.

Stalking už soudy řeší

Stalking

Úmyslné pronásledování a obtěžování jiné osoby, které snižuje kvalitu jejího života a ohrožuje její bezpečnost.

Brněnský městský soud podobný případ neřeší poprvé, od platnosti nového trestního zákoníku už se tu soudcům sešlo deset žalovaných případů tzv. stalkingu neboli nebezpečného pronásledování. Právě stalking se objevil mezi paragrafy jako trestný čin teprve před rokem. Matce za pronásledování dcery teoreticky hrozí až jeden rok za mřížemi. Zároveň je viněna z týrání osoby žijící ve společném obydlí, které pro ni může znamenat až čtyřletý trest.