Areál bývalých papíren už několik měsíců chátrá, nikdo neví, co bude dál

Předklášteří u Tišnova - Budovy pamatující období průmyslové revoluce, stroje staré, ale i novější. Speciální čistička odpadních vod. To všechno už několik měsíců chátrá v Předklášteří u Tišnova. I když místní papírně dali na podzim roku 2009 vládní úředníci šanci, naděje vydržela jen dva měsíce. Na konci roku 2009 se kola papírenských strojů definitivně zastavila a dlouhá tradice výroby papíru skončila. Opuštěný objekt teď chátrá. V přístupu do objektu brání hlavně němečtí ovčáci, kteří pobíhají za plotem.

Život obce byl s místní papírnou úzce spojený, snad z každé rodiny v ní někdo pracoval. O místo na konci roku 2009 přišlo 160 lidí.  Hlavním důvodem konce Brněnských papíren byla neschopnost konkurovat. Mohlo za to zejména  staré zařízení továrny. Do výroby totiž kvůli nevyřešeným restitučním sporům dlouhá léta nikdo neinvestoval. 

Zástupce likvidátorky Libor Jeřábek (zdroj: ČT24)

„Nemohlo to ani jinak dopadnout,“ myslí si starosta Antonín Nahodil (Nez.). „V obci nám teď chybí pracovní místa, která ve fabrice byla, navíc nám klesly příjmy z daní,“ stěžuje si starosta. Než se začala výroba omezovat, pracovalo v továrně kolem 300 zaměstnanců. Výpovědi před rokem dostalo 160 lidí. Šedesát devět z nich je dosud registrováno na Úřadu práce.

Mezitím stále pokračuje likvidace státního podniku Brněnské papírny. Rozprodává se majetek a ostraha objekt hlídá, aby se nestal centrem pozornosti vandalů. Restituční spor vedou dědicové už 16 let. Co bude s objektem dál, nedokáže nikdo odhadnout. Těžko si lze ale představit, že by se výroba papíru mohla obnovit. Po skončení likvidace by v areálu měly zůstat jen prázdné budovy a zastaralé stroje, na nichž nechal své stopy zub času.