Jakubské náměstí devastují bezohlední vandalové

Brno – Jakubské náměstí, v jehož zadní části po staletí odpočívali nebožtíci pochovaní na hřbitově za kostelem, mělo být odpočinkovým a pietním místem v centru Brna. Dnes tak ale vůbec nepůsobí. Lidé si pletou květináče na zeleň s koši na odpadky, bezohlední řidiči parkují, kde se dá. Jakubské náměstí rozhodně nevypadá jako místo, které před pár lety prošlo nákladnou rekonstrukcí. A zodpovědnost za dnešní stav si všichni přehazují jako horký brambor.

Se současným stavem náměstí není spokojen ani architekt, který podobu rekonstrukce navrhoval. „Původní koncept byl opravdu užitné, ale ne tak sprosté místo, které potom nikomu nepřipadá takové, aby se k němu choval slušně,“ glosuje neutěšenou situaci architekt Petr Hrůša. Od první etapy rekonstrukce brněnského Jakubského náměstí uběhlo sedm let. První problémy vznikly už v roce 2004. To když si lidé pletli odpadkové koše s květináči. Problém nejen že za celou dobu nebyl vyřešen, ale naopak se zdá, že přibyly další.

Řidiči parkují, kde se dá

Zřejmě největším problémem Jakubského náměstí je nadměrná doprava, se kterou se při přestavbě vůbec nepočítalo. „Jestliže má být situace užívaná jinak, tak zadání musí být jiné. To znamená, že město Brno nemělo názor, že by zde měla vzniknout spousta míst pro parkování,“ řekl  Hrůša. Realita je ale jiná, parkování je povoleno i na místech, která k tomu vůbec nebyla určena. 

  • Z květináče se Jakubském náměstí stal popelník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2316/231552.jpg
  • Jakubské náměstí v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2316/231550.jpg