Jak bude fungovat akutní péče na Zlínsku? Kraj poodhalil krizový scénář

Zlín - Vedení Zlínského kraje poprvé porušilo pomyslného bobříka mlčení a České televizi odkrylo, jak konkrétně zmírní následky hromadných odchodů lékařů. Akutní péči bude muset zkoncentrovat do dvou ze čtyř krajských nemocnic. Vyzkouší to už v posledním únorovém týdnu.

Pokud nenastane v nemocniční krizi obrat k lepšímu, rozjede Zlínský kraj nouzový plán už 21. února. K neodkladným operacím nebudou v noci a o víkendu připraveni lékaři ve všech nemocnicích. „Bude se jednat o dvě naše největší nemocnice a budou připravovány týmy střídavě v Uherském Hradišti a v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně,“ řekla České televizi radní Zlínského kraje Hana Příleská.

Připravovaného scénáře se bojí hlavně obce, které jsou od Uherského Hradiště a Zlína nejdále. Například ze Starého Hrozenkova je to do Uherského Hradiště čtyřicet kilometrů, v případě, že pohotovost bude mít sál ve Zlíně, další půlhodina. Jízda se tak může protáhnout až na hodinu. „Podstatné je, že do Zlína vedou samé okresky, nekvalitní cesty. Do Uherského Hradiště vede silnice první třídy, která je sjízdná v létě i v zimě,“ postěžoval si starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík (KDU-ČSL).

Na nouzové situaci může paradoxně vydělat soukromá nemocnice ve Valašském Meziříčí. "Můžeme zajistit výpadek akutní péče pouze po určitou dobu a navíc ještě do výše našich lůžkových a personálních kapacit, tvrdí ale mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Posílena by měla být podle radní Příleské Zdravotnická záchranná služba: „Připravujeme se na to, že budeme moci dát do pohotovosti dopravní zdravotní službu, která by poskytovala službu těm ne úplně akutním případům.“ Takové řešení je ale pouze na dobu dvou týdnů.

Otazník stále visí hlavně nad předčasně narozenými dětmi, o které se na Zlínsku možná nebude mít kdo postarat. S Fakultní nemocnicí ve slovenském Trenčíně není žádná spolupráce dohodnutá. „Měl jsem informaci, že by měli zájem, ale máme plné kapacity,“ řekl ředitel trenčínské nemocnice Rudolf Litner.

Příští týden se mají obyvatelé dovědět, na jakých telefonních linkách se mohou informovat o dostupnosti péče.

  • Kdo zajistí akutní péči na Zlínsku? autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231649.jpg
  • Krize v nemocnicích prověří i Zdravotní záchrannou službu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2317/231650.jpg