V centru Brna se představí 85 tisíc klíčů Jiřího Davida

Brno - Dalším z měst, kde se už za pár hodin představí šestimetrová Klíčová socha Jiří Davida, se stane Brno. Zítra v poledne v centru Moravského náměstí proběhne veřejná vernisáž pod širým nebem za účasti autora díla Jiřího Davida, který patří k našim nejvýznamnějším současným výtvarníkům a vizuálním umělcům. Dnes jednotlivé díly plastiky s 85 000 klíči přivezl speciální kamion a začala její instalace, která potrvá až do večera.

„Objekt představuje osobní polemiku s vývojem v České republice. Nejde určitě o oslavný pomník, nebo naopak pouze o kritické dílo. Plastika vyjadřuje ambivalenci, kterou při pohledu na dnešní společnost a politiku pociťuji,“ vysvětlil autor díla Jiří David.

Jiří David od 2. poloviny 80. let výrazně spoluvytváří podobu i atmosféru českého umění. Svými malbami s volným využíváním znaků a politických symbolů významně formoval postmoderní program na přelomu 80. a 90. let, kdy se také začal věnovat instalacím objektů a psaní textů reflektujících pozici umělce a umění ve společnosti. V 80. letech 20. století byl jedním ze spoluzakladatelů skupiny Tvrdohlaví. Kromě již zmíněných instalací ve veřejném prostoru vzbudily velký ohlas i mimo Českou republiku například fotografické výstavy Skryté podoby či Bez soucitu. V loňském roce byl odborníky v anketě o nejvlivnějšího umělce za posledních 20 let vyhlášen za vítěze.

Montáž sochy z klíčů v Brně (zdroj: ČT24)

Výběr města a místa pro představení sochy není podle vedoucího katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Radka Horáčka nahodný. „Brno, které  je momentálně nejaktivnějším městem u nás stran prezentace a podpory sochařské tvorby, s plastikou, jejíž významová symbolika je vlastně až průzračně přímočará. Vždyť podívejte - revoluce se bortí a hroutí pod svou vlastní tíhou,“ prohlásil Horáček.

Klíčová socha, která bude v Brně umístěna do 15. dubna, má podobu slova „Revoluce“, jehož písmena jsou tvořena těmito fonty: Počáteční velké R: z novin - dobové Rudé právo, velké E - z tehdejšího toaletního papíru, malé v - z vaty, velké O -  z obalu žvýkačky Pedro, velké L - z reklamy pana Vajíčka, velké U - z tuzexového poukazu (bonu), velké C - z loga cestovní kanceláře, velké E - z komunistické legitimace.

Vůbec poprvé byla Klíčová socha s velkým ohlasem představena v březnu 2010 v Praze a poté na podzim v Olomouci a v zimě v Ostravě. „Myšlenka na podobné putování, které zahrne velká města, vznikla na jaře loňského roku v reakci na obrovské množství nejrůznějších tipů a přání od veřejnosti, kde by Klíčová socha měla stát,“ uzavírá Jiří David.

Vznik Klíčové sochy předcházelo sbírání klíčů v roce 2009 v době výročí sametové revoluce. V průběhu října a listopadu přinesli do prodejen mobilního operátora lidé z celé České republiky 85 741 klíčů, a vytvořili tak největší sbírku klíčů na světě.