V Karlovicích vystavují lyže, které zažily císaře pána i válku

Velké Karlovice – Výstava sběratelů z Velkých Karlovic mapuje historii lyžování od začátku 20. století. Exponáty pochází z rodinných pokladů manželů Andělových nebo jsou dárkem od známých. Na výstavě, která bude otevřená ještě dva týdny, jsou i lyže Jaroslava Sakaly, který na nich v roce 1992 skočil z harrachovského můstku 205 metrů a vytvořil tak nový rekord.

Andělovým se podařilo vystavit věci, které by jinak nejspíš skončily na smetišti. „Před sto lety to byly pro lidi na horách nezbytné pracovní pomůcky. Bez nich by se děti nedostaly do škol, lidé do hor,“ uvedla majitelka exponátů Blanka Andělová s tím, že bez lyží se na horách nedalo přesunovat z místa na místo.

Každý pár vystavených lyží si s sebou nese kus historie. Vůbec nejstarší exponát, lyže z roku 1890, patřil zakladateli místních skláren Salomonu Reichovi. Podnik nepřežil velkou hospodářskou krizi ve 30. letech minulého století, lyže se zachránit podařilo.

Majitelka exponátů Blanka Andělová o výstavě (zdroj: ČT24)

Cenným exponátem jsou lyže Bohuše Kocourů, pětinásobného vítěze závodu o Zlatou lyži Vysočiny. Závodil v nich před druhou světovou válkou a pak během ní, kdy lyže téměř nebyly k sehnání. „Když zlomil jednu lyži, tak nebylo možné pár vyhodit a koupit jiný. Tu zlomenou opravil, ale každá lyže má jinou barvu, protože použité dřevo je jinak staré,“ řekl majitel exponátů Dušan Anděl.