Vlněna půjde k zemi, nahradí ji komplex s byty a obchody

Brno – Rozlehlý areál Vlněny, bývalého textilního podniku v srdci Brna, půjde k zemi. Na místě bývalého brownfieldu by měl vzniknout moderní komplex s byty, administrativními budovami, obchody a hotelem. V blízké době investor začne s bouráním, změnou proti původnímu plánu je to, že zachovaná nezůstane ani jedna z historických budov.

„Před třemi lety jsme počítali s tím, že ve výrobní hale postavíme loftové byty. Dnes se nechceme navázat se na staré budovy, jejichž rekonstrukce by převýšila výnos,“ popsal změnu v přístupu k Vlněně architekt a zástupce investora Vladimír Pacek.

Podle památkářů je škoda takový komplex zbourat. „Bourání je hotové rychle, ale zároveň s tím odchází i určitá kulturní hodnota toho areálu,“ vysvětlil Roman Čerbák z Národního památkového ústavu. Podle něj má areál specifickou atmosféru, tedy genium loci, kterého se dá využít právě u loftových bytů. Rozchází se ale s investorem v názoru, zda by se takový projekt finančně vyplatil. „V západní společnosti je trendem bydlet v bývalých brownfieldech, takové bydlení bude lukrativní a vyplatí se investorovi i v České republice,“ dodal Čerbák.

Zástupce investora Vladimír Pacek a památkář Roman Čerbák o areálu Vlněny (zdroj: ČT24)

Do nové čtvrti by se mohlo nastěhovat přes 20 tisíc lidí

Komplexní projekt investora nezahrnuje jen bydlení, ale i další multifunkční využití. Bourat a následně stavět by se mělo začít, jakmile investor dořeší s úředníky poslední změny. Na místě bývalé Vlněny nejprve vznikne obchodní centrum nebo hotel, bydlení přijde v pozdějších fázích projektu. „Není možné nejdříve postavit bydlení a nechat několik let nové obyvatele areálu žit na staveništi.“ doplnil zástupce investora Pacek.

Opuštěné průmyslové areály na jižní Moravě

Opuštěných a chátrajících areálů se na jižní Moravě najde spousta, ať už jde o bývalá kasárna, cukrovary, cihelny, textilní nebo strojírenské fabriky. Podle odhadů jich je přes 300, z toho nejvíc - skoro 130 na území Brna. Areály vznikaly v 19. a na začátku 20. století, dnes jsou opuštěné, protože nevyhovují požadavkům průmyslových areálů, a hledá se pro ně nové využití. Nového využití se dočkala zatím jen Vaňkovka, areály Zbrojovky a Vlněny na využití stále čekají.

Projekt Vlněny má hodně podobného s dalším opuštěným brownfieldem, brněnskou Zbrojovkou. Vlněna je pro investory zajímavější kvůli tomu, že se nachází v těsné blízkosti nádraží, zatímco Zbrojovka je areálem, který se po dlouhá desetiletí rozvíjel zcela nezávisle. Na obou místech projektanti počítají s multifunkčními plochami, které budou sloužit pro bydlení i pro komerční využití.

Konkrétní plány na využití bývalé Zbrojovky leží investorovi na stole už několik let, na realizaci stále nejsou peníze. Na areál Vlněny peníze podle zástupce investora Vladimíra Packa jsou. První budovy by měly být srovnány se zemí příští rok. Souběžně s bouracími pracemi by měla být zahájena stavba nových.

Alespoň zčásti zachráněným areálem je Vaňkovka

Co se u Vlněny teprve plánuje, se před lety stalo realitou v případě areálu Vaňkovky. Ta se před více než pěti lety proměnila z chátrajícího areálu v tepající obchodní centrum. Nákupní středisko využívá ruchu mezi historickým jádrem a autobusovým nádražím Zvonařka. Z původních budov Vaňkovky se podařilo zachránit pouze dvě historicky nejvýznamnější, které dodnes slouží jako kulturní centra. Zahraniční investor v areálu postavil nákupní galerii.

  • Vizualizace projektu v areálu Vlněny autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2370/236940.jpg
  • Areál brněnské Vlněny autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2370/236942.jpg