Praha neochotně vypíše tendr na svoz odpadu. Za 13 miliard korun

Hlavní město se chystá vypsat desetiletý tendr na svoz odpadu za 13 miliard. Připravený složitý manévr, jak se mu vyhnout, nenašel mezi radními podporu.

Radní měli na stole materiál, kterým by Praha řekla, že tendr nevypíše, a odpad by svážely Pražské služby (PSAS). Podle radní Jany Plamínkové (Trojkoalice) však město nezískalo od firmy AVE CZ její menšinový podíl v PSAS ani s ní nedomluvilo pacht malešické spalovny za převedení podílu. AVE by odměnou za převod podílu spravovala spalovnu a v budoucnu v ní získala podíl.

Smírčí řízení s firmou Daniela Křetínského

Praha nyní drží většinu v Pražských službách, ale k tomu, aby si mohla jejich prostřednictvím sama svážet odpad, ji potřebuje ovládnout celou. Snahu však zablokovala AVE CZ, která loni ovládla menšinový podíl. Praha vede nyní s AVE, vlastněnou miliardářem a předním českým investorem Danielem Křetínským, smírčí řízení, které končí k 31. prosinci letošního roku. Spor mezi akcionáři se týká především využití malešické spalovny, kterou opoziční zastupitelé považují za „zlaté vejce“ Pražských služeb. 

Na jednání rady se šest ze sedmi jejích členů při hlasování zdrželo a původní materiál rušící tendr a umožňující pacht tak nebyl schválen. „Nám nezbývá než vypsat zakázku. Varianta pachtu tímto rozhodnutím padla,“ řekla Plamínková. Podle radní se navíc nepodařilo městu spočítat, jak dlouhou dobu by za převod svého podílu v případě pachtu měla firma AVE spalovnu spravovat. 

Z Pražských služeb nebylo možné získat pořádná data, takže nebylo možné spočítat, na jak dlouho by pacht byl. Zbývá varianta veřejné soutěže.
Jana Plamínková
pražská radní za Trojkoalici

Ve středu se sejdou na mimořádném jednání radní znovu a měli by se zabývat vypsáním tendru. Pokud jej schválí, musí zadání projednat ještě pražské zastupitelstvo. Jak se k tendru postaví zastupitelé, zatím není jasné, v zastupitelstvu totiž nyní neexistuje koaliční většina - dosud vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se na konci října rozpadla a z 11členné rady zůstalo ve funkci pouze sedm radních.

Tendr musí Praha vypsat co nejdříve, smlouva s PSAS jí končí v červnu a od 1. července musí mít již vybránu na svoz odpadu novou firmu. Podle Plamínkové je znění zakázky připraveno a mělo by se vše do léta stihnout. Problémy by však mohlo způsobit případné odvolání neúspěšných uchazečů. „Z toho samozřejmě obavy máme,“ řekla Plamínková.

Kdo ovládne spalovnu a kdo Pražské služby?

Součástí neveřejného materiálu, který rada neschválila, je memorandum, podle kterého by akcionáři měli směřovat k tomu, aby zakázku na svoz odpadu takzvaně in-house získaly PSAS, ovšem výměnou za spalovnu. Podle materiálu měla Praha v budoucnu převést obchodní podíl ve spalovně do majetku AVE CZ. Celou spalovnu ale prodat neměla. Dál také trvá zájem AVE CZ ovládnout Pražské služby.

Firma nabízí Praze 4,1 miliardy korun. Město se ale podílu zbavovat nechce, naopak se bude dál snažit o akvizici Pražských služeb. PSAS, které předloni měly čistý zisk 66,8 milionu korun při tržbách 2,9 miliardy korun, se v hlavním městě starají o odvoz odpadu. Před několika lety Praze skončila dlouholetá smlouva, od té doby ji politici několikrát bez výběrového řízení prodloužili. Naposledy dostaly Pražské služby a AVE.CZ bez soutěže zakázku za 1,6 miliardy korun bez DPH.