Praha neznámá zve na Hradčany i do chudinské čtvrti

Projekt Praha neznámá představuje neobvyklá zákoutí hlavního města. Turisty a zvědavce láká do různých čtvrtí metropole, třeba do chudinské kolonie Na Slatinách nebo do vesnického souboru Střešovičky. Vydejte se tam s kamerou České televize:

Praha neznámá na svém webu připomíná, že celá metropole se skládá ze 112 čtvrtí. A cituje Karla Čapka: „Obyvatel Letné se dostane k Olšanům leda při svém pohřbu, zatímco obyvatel Královských Vinohrad zavítá spíše do Alžíru než do Petrské čtvrtě.“

Projekt nabízí články, které se věnují jednotlivým částem města, i pravidelné prohlídky s průvodcem. Vyrazit lze třeba do jediné chudinské čtvrti, která se v Praze zachovala. Kolonie Na Slatinách stojí na pomezí Michle a Strašnic.

„Lidé sem přišli skoro bez prostředků, činže někde na Žižkově pro ně byly drahé a nedostupné, většinou byli z vesnic,“ říká průvodce a autor projektu Petr Ryska. Místní domky se později staly dějištěm populárního snímku Obecná škola. Některé postavy měly dokonce předlohu v chlapcích, kteří pocházeli z chudinské kolonie.

Události: Procházka neznámou Prahou (zdroj: ČT24)

Dnes kolonie slouží částečně jako nouzová, částečně jako zahrádkářská osada. Čtvrť má jen jednu adresu podle jediné oficiálně pojmenované ulice Na Slatinách.

Dalším cílem Prahy neznámé jsou Střešovičky, jeden z nejzachovalejších vesnických souborů v metropoli, který leží na úbočí střešovického hřbetu. Malé domky dělnické kolonie připomínají slavnou Zlatou uličku. „Ale je naprosto bez turistů, je tady čistě jenom pro nás a zároveň bez vstupného,“ zve návštěvníky Petr Ryska.

Podobných destinací nabízí Praha neznámá několik desítek, mimo jiné Industriální Holešovice, Hanspaulku Vlasty Buriana nebo Hradčanské bašty.