Radní a zastupitelka v Hradci Králové hlasovali pro stavbu soukromého projektu, na němž se podílejí. Střet zájmů odmítli

Události v regionech: Veřejné funkce pomohly soukromému projektu (zdroj: ČT24)

Královéhradecký radní Arnošt Urban (HDK) a zastupitelka Romana Dürrerová (HDK) ze svých funkcí pomohli prosadit soukromý projekt developera. Oba pro něj při přípravě stavby pracují. Střet zájmů ale odmítají a to přesto, že ho na schůzi zastupitelstva ohlásili.

Po třech letech debat smlouvu s developerem hradečtí zastupitelé schválili. Investor postaví členitý dům se stovkou bytů v Durychově ulici. Pomohla mu zastupitelka Dürrerová a radní Urban. Oba pro něj přitom pracují. Urban jako právník, zastupitelka řeší dokumentaci a inženýring. Střet zájmů odmítli.

„Necítím, protože v první řadě jsem zastupitelka, je to pro město výhodný projekt, proč bych pro to nehlasovala. Budu vykonávat inženýrskou činnost, tak jsem fér, tak čestná, že jsem to hlásila,“ řekla Dürrerová.

Radní Urban chystal jako právník pro developera smlouvy s městem. Současně má hájit i zájmy radnice. Hned po schválení smlouvy zamířil do předsálí za zástupci investora.

„Já jsem byl osloven ještě v době, kdy jsem nebyl zastupitelem, investorem. Toto je jediná věc, kde se řeší něco, kde jsem i na opačné straně, takže nevidím důvod, proč bych neměl být v zastupitelstvu,“ myslí si Urban.

Je to nepřijatelné, zní od opozice

Radní i zastupitelka střet zájmů na jednáních formálně ohlašovali. Pro smlouvu s developerem, pro kterého pracují, ale sami hlasovali.

„Neskutečný střet zájmů. Situace je samozřejmě nepřijatelná, je hrozně za čarou, je to něco, co by se nemělo dít. Pokud by něco takového probíhalo v minulém vedení města, tak by z toho byla neuvěřitelná bouře na zastupitelstvu a pravděpodobně by ten projekt byl zablokovaný,“ upozornil opoziční zastupitel Denis Doksanský (nestr. za ANO).

Schválení projektu předcházel odpor občanů z lokality. Investor z Prahy, který potřebuje od města pozemky, musel záměr několikrát upravit. Jeho zástupci rozhovor odmítli. Bytový dům musí investor podle smlouvy postavit do roku 2037.