Brno trápí chátrající novinové stánky. S jejich odstraněním je problém, majitelé jsou často neznámí

Novinové stánky v Brně chátrají (zdroj: ČT24)

V Brně jsou desítky bývalých novinových stánků, které chátrají, a nikdo je nevyužívá. Ještě v devadesátých letech v nich lidé kupovali denní tisk. Městské části do nich hledají nájemce nebo je postupně odstraňují. To ale často může trvat i několik let.

Jen v brněnských Židenicích bylo chátrajících novinových stánků pět. Tři z nich se už podařilo odstranit. „Je to podobný proces, jako když se odstraňují vraky. Musíte dohledat majitele, což často není snadné. Leckdy nebyla ani řádně uzavřena smlouva na pronájem pozemku, tak je velmi komplikované doručovat obsílky a vyřizovat, kdo zaplatí odstranění,“ popsal starosta městské části Brno-Židenice Petr Kunc (nestr.).

To mnohdy může zabrat i roky. Městská část se proto snaží ve většině případů najít prodejnám nového majitele nebo nájemce. Opuštěné objekty jsou totiž často lákadlem vandalů. „Ty budky jsou zničené, lidé kolem nich dělají nepořádek, jsou tam černé skládky a to je velký problém,“ řekl Kunc. V jednom stánku bývala prodejna ovoce a zeleniny, už brzy si tam lidé zakoupí kebab.

Místo novin káva

V brněnské čtvrti Lesná zase na jednom ze stánků visí nápis dovoz obědů v nosičích pětkrát týdně. Jídlo si tu už lidé ale nevyzvedli delší dobu. „Ten novinostánek byl delší dobu zavřený, v současné době ho má nový majitel, který by chtěl provozovat bistro,“ zmínil starosta městské části Brno-sever Martin Maleček (SOL).

Na Halasově náměstí a náměstí Míru zase z bývalých novinových stánků lidé v současnosti odcházejí s kávou. Brněnské kavárny využily objekty s historickým nádechem pro svoje účely. Třiadvacetiletá Adéla Štěpánková si tady pořídila kavárnu před půl rokem. „S přítelem jsme tady oba dva vyrůstali a dřív jsme sem chodili do trafiky, potom to byla bramborárna, takže jsme to chtěli trošku spravit a zvelebit,“ vysvělila.

Řadu stánků nabízí realitní kanceláře k pronájmu nebo prodeji. Zaplatit za něj zájemci můžou až šest set tisíc korun.