Autobusy budou v Heřmanově Městci dál stavět na náměstí, nový terminál za 120 milionů je příliš daleko

Události v regionech: Autobusový terminál vzniká skoro kilometr od náměstí (zdroj: ČT24)

Až se v Heřmanově Městci otevře nový autobusový terminál, budou autobusy dál zastavovat na náměstí. Původně přitom radnice chtěla terminál postavit proto, aby náměstí ulevila. Pro obyvatele to ale bude podstatně pohodlnější, protože terminál za 120 milionů korun, který je před dokončením, vzniká docela daleko od centra. Kraj s tím, že zastávka na náměstí zůstane, souhlasí.

Městecký autobusový terminál vzniká u nádraží, které je na západním okraji města. Minulé vedení radnice, které za projektem stálo, si od terminálu slibovalo jednak vylepšení zanedbaného prostoru před nádražím, jednak dopravní odlehčení náměstí, kde je autobusová zastávka nyní.

Autobusy, které by jezdily pouze na terminál, by ale měly podobnou nevýhodu jako vlaky – muselo by se z nich chodit ještě asi kilometr do centra. To se cestujícím nechce. „Pro mě už je to teď daleko,“ řekla k možnosti, že by chodila do centra od nádraží, Eva Kudličková dojíždějící z nedalekého Kostelce.

Nynější vedení radnice proto chce, aby autobusy i po dokončení terminálu zastavovaly na náměstí. „Je to služba občanům,“ je přesvědčen starosta Aleš Jiroutek (ODS). Bývalý starosta Josef Kozel (Společně pro kraj) se k problematickému využití nového autobusového nádraží nechtěl vyjádřit.

Autobusové linky ovšem neobjednává město, nýbrž kraj. Nový jízdní řád podle krajského radního pro dopravu Michala Kortyše (ODS) zatím s novým terminálem počítá. S tím, aby autobusy dál stavěly na náměstí, ale problém nemá. „Budeme zastavovat i na náměstí,“ prohlásil.