Heřmanův Městec couvá od stavby poldru. Jde to snáz a levněji, je přesvědčeno nové vedení města

Události v regionech: Poldr, který měl bránit povodním v Heřmanově Městci, nejspíš nevznikne (zdroj: ČT24)

Nové vedení Heřmanova Městce couvá od plánu vytvořit u města suchý poldr. Radnice ho začala připravovat po bleskové povodni, která v létě roku 2020 město vážně poškodila. Nynější radní však tvrdí, že by bylo levnější a zároveň šetrnější k přírodě chránit se před velkou vodou jinak.

Příprava suchého poldru s osmimetrovou hrází, který by byl mezi Heřmanovým Městcem a sousedním Kostelcem, byla již docela daleko. Město na ni mělo slíbenou i dotaci od Pardubického kraje. Nyní ale radnice, jejíž vedení se po loňských komunálních volbách změnilo, od záměru couvá.

Podle starosty Aleše Jiroutka (Patrioti) lze zajistit ochranu před povodněmi jinak – snáz a levněji. „Vznikl by jeden rozdělovací objekt, který, když by šla vyšší voda, by vodu odklonil. Protekla by loukami kolem města a dále by se vrátila do vodoteče,“ nastínil.

Městu ale nyní hrozí, že když změní plány, nebude moci použít krajské peníze. „Bylo by to předmětem dalších jednání. Ta žádost byla řečená velmi jasně – byl to nákup pozemků,“ poukázal krajský radní Miroslav Krčil (3PK).

O čem nikdo nepochybuje, je, že Heřmanův Městec protipovodňovou ochranu potřebuje. Když se rozvodnil Podolský potok, zůstaly ve městě vyplavené domy, poškozená silnice a zejména zámek, kde je domov pro seniory, a zámecký park. V domově pro seniory bylo celé přízemí pod vodou.

Voda se dostala také do nedalekého areálu Správy státních hmotných rezerv, odkud unikly stovky litrů nafty. Správa rezerv ale připravuje vlastní protipovodňová opatření.