Kauzou zakázek na přestavbu nemocnice Náchod se bude znovu zabývat krajský soud

Případem údajných manipulací s tendry na přestavbu krajské nemocnice Náchod se bude muset znovu zabývat královéhradecký krajský soud. Rozhodl o tom odvolací Vrchní soud v Praze. V případu čelí obžalobě bývalý vedoucí odboru investic Královéhradeckého kraje Emil Kmoníček a bývalý poradce hejtmana Lubomír Červinský. Oba vinu odmítají.

Vrchní soud se případem zabýval podruhé. V září 2021 zrušil rozsudek, kterým soud uznal vinným Kmoníčka a osvobodil Červinského. Krajský soud pak loni uložil oběma mužům pětileté vězení, i tento verdikt nyní odvolací senát zrušil.

Královéhradecký kraj ani krajská nemocnice v Náchodě nechtějí rozhodnutí odvolacího soudu komentovat. „Nevyjadřovali jsme se k tomu v minulosti, takže nebudeme ani teď,“ řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Obžaloba se týká tehdejšího druhého a třetího tendru na přestavbu krajské Oblastní nemocnice Náchod, které kraj neúspěšně organizoval v letech 2015 až 2016. První měl hodnotu přes miliardu korun, druhý 1,3 miliardy korun. Podle spisu oba obžalovaní činili kroky k tomu, aby zakázku získala stavební firma Metrostav. Kdyby Metrostav zakázky dostal, tak v prvním případě by jím vedené sdružení se společností VCES získalo podle obžaloby neoprávněný zisk 27 milionů korun. U druhého tendru by Metrostav měl neoprávněný zisk třináct milionů korun.

Obžaloba tvrdí, že Kmoníček byl v e-mailovém kontaktu se dvěma manažery Metrostavu, jimž poskytoval před vypsáním tendru zadávací dokumentaci a umožňoval jim vznášet k ní připomínky. Červinský podle obžaloby vše řídil a kvalifikační požadavky na uchazeče koncipoval tak, aby Metrostav měl výhodu v soutěži. Firma samotná ani její zástupci v kauze nefigurují.

Stavební firmu na stavbu nemocnice se podařilo kraji vybrat až ve čtvrté soutěži. Stalo se jí konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavba dvou nových pavilonů začala v dubnu 2018 a skončila v září 2020.