Majitel pozemku zavřel cestu k sousedům a chce poplatky za průjezd. Spor řeší několik obcí

Majitel pozemku chce po sousedech peníze za používání cesty (zdroj: ČT24)

Ve Velenicích na Českolipsku se rozhořel sousedský spor, který skončil uzavřením místní silnice. Majitel pozemku k ní umístil závoru, kvůli které se však lidé nedostanou ke svým domovům autem. Případ momentálně zaměstnává dvě radnice, tři úřady i policii. Česká Lípa už zahájila správní řízení, usmíření to ale nepřineslo.

Na silnici, která vede k řadě nemovitostí, se objevila uzamčená závora a oznámení o zákazu vstupu na soukromý pozemek. Majitelem jedné z nemovitostí je Jan Macko. „Jsme tady zazdění, nemůžeme ani k domu, ani od domu. Všechno nosíme v rukách už tři měsíce. Musíme se dostat k farmě, máme tam i ovce,“ komentoval.

Předmětem sporu je zhruba třicet metrů silnice, tedy asi dvacet procent. Zbylá část komunikace patří městu Zákupy. „Ideální by bylo, kdyby se (sousedé) domluvili. Ta závora by zmizela, ta je tam úplně zbytečná,“ řekl starosta města Radek Lípa (SLK).

„Je to účelová komunikace, která z části vede po pozemku soukromého vlastníka,“ řekla referentka hospodářsko-správního odboru města Zákupy Erika Lázničková. Dodala, že část silnice patří také obcím Velenice a Lasvice.

„Komunikace to fyzicky je, ale neustále to je trvalý travní porost, to znamená louka. Kdyby se ti lidé domluvili, tak je průjezdná, jak byla před lety pro všechny,“ reagoval starosta Velenic Petr Brůžek (nestr.).

Česká Lípa doporučuje závoru otevřít

Štáb ČT se za závoru nedostal, směli tam jen účastníci správního řízení, které doprovázela policie. Ostatní by měli podle majitele pozemku platit. Žádost o vyjádření majitelé pozemku Václav Blaha a Tereza Blahová odmítli: „Sdělili jsme i stanovisko, že nejste součástí správního řízení,“ řekli ČT.

„Za průjezd chce třicet tisíc, případně se složit jako pět účastníků po dvou stech tisících,“ uvedl k požadavkům vlastníka pozemku Macko. 

 V případě, že se sousedé nedohodnou, chtějí Zákupy spornou část cesty od majitele vykoupit. Jan Macko se také může soudně domáhat takzvaného vydržení. „Že tedy po řadu let užíval v dobré víře cizí pozemek,“ vysvětlil advokát Petr Ulmann. Na doporučení České Lípy, aby po dobu sporu zůstala závora otevřená, majitel pozemku nereaguje.