Olomoucký Franz Josef jde k zemi. Uvolní místo novému pavilonu

V areálu Fakultní nemocnice Olomouc začalo bourání více než sto let staré nemocniční budovy, pro kterou se vžil název Franz Josef. Na jejím místě zařízení plánuje postavit nový pavilon za zhruba čtyři miliardy korun. Demolice staré budovy bude stát 17,3 milionu a skončí v polovině července. Informoval o tom ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Vedení nemocnice podle Havlíka nejprve uvažovalo o tom, že pavilon vznikne v původních zdech staré budovy, avšak toto řešení by bylo mnohem dražší a z pohledu funkčnosti horší než stavba nového pavilonu. „Sentiment proto musel jít stranou. Naším hlavním úkolem a posláním je poskytovat špičkovou a moderní zdravotní péči, což by s původním záměrem bylo v rozporu,“ uvedl Havlík.

Dělníci nejprve z budovy Franz Josef odstraní azbestocementovou střešní krytinu a poté snesou dřevěný krov. „Současně bude probíhat odstrojování objektu, tedy sejmutí rozvodů všech inženýrských sítí, povlakových krytin podlah a výplní otvorů. Samotná demolice objektu bude prováděna ručně a strojně, bez použití trhavin,“ popsal vedoucí odboru investic FN Olomouc František Valíček. Při několikaměsíční postupné demolici vznikne velké množství stavebního odpadu, který zaplní několik tisíc nákladních automobilů.

Pavilon pro čtyři kliniky

FN Olomouc dokončuje stavební dokumentaci na nový pavilon B, jehož stavbu plánuje v následujících čtyřech letech. Novostavba má podle Havlíka stát zhruba čtyři miliardy korun. Přibližně polovinu investice pokryje nemocnice z vlastních zdrojů a zbytek pomocí státní dotace. Tendr na zhotovitele stavby chce FN Olomouc vypsat v prvním pololetí letošního roku.

„Do nového pavilonu B se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy do něj rozšíří také urgentní příjem, radiologická klinika, centrální operační sály a klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny,“ řekl ekonomický náměstek FN Olomouc Tomáš Uvízl. V nové budově bude deset operačních sálů, tři operační sály pro jednodenní chirurgii a jednotka intenzivní péče.

Události v regionech: Ve Fakultní nemocnici Olomouc začalo bourání budovy Franz Josef (zdroj: ČT24)

Stavba nového pavilonu je součástí plánu rozvoje FN Olomouc, který v horizontu patnácti až třiceti let počítá s investicemi za více než  patáct miliard korun. Na seznamu je stavba nových pavilonů i další úpravy v areálu nemocnice.