Začal soud s učitelkami mateřské školy, které čelí nařčení z hrubosti vůči dětem. Vinu odmítají

Případ učitelek z Klášterce nad Ohří (zdroj: ČT24)

U Okresního soudu v Chomutově začalo hlavní líčení s trojicí učitelek z mateřské školy v Klášterci nad Ohří, které jsou obžalované z nepřiměřeně hrubého chování vůči dětem. Žalobkyně je viní z přečinu ohrožování výchovy dítěte. Podle obžaloby učitelky na děti neúměrně až hystericky křičely a hrubě se k nim chovaly. Prostřednictvím svých obhájců ženy vinu odmítly. Zmocněnkyně Lucie Hrdá navrhla překvalifikovat případ na zločin týrání svěřené osoby. Hlavní líčení bude pokračovat 9. února výslechy svědků.

Ženy se podle obžaloby svého jednání dopouštěly zejména na dětech s různým postižením a úmyslně ohrozily jejich rozumový a citový vývoj. Jedna z nich například zadávala dětem úkoly, které nemohly splnit, a když je nesplnily, nechávala je nehnutě sedět, aby si nemohly hrát, stojí v obžalobě. Učitelka údajně dětem v koupelně mateřské školy namáčela hlavu do studené vody, další podle obžaloby nutila děti k jídlu, a když nechtěly jíst, donutila je sníst například slupky od jablka.

Případ se dostal na veřejnost před více než třemi lety, následně se jím na popud rodičů jednoho z dětí začala zabývat policie. „Pro nás to byl hrozný šok. Vlastně jsme tohle netušili,“ řekl otec jedné z poškozených Jan Kilián. 

Pouze jedna z obžalovaných chtěla komentovat obžalobu. Řekla, že má za sebou třicet devět let praxe a s takovým obviněním se nesetkala a žádné problémy nepostřehla. „Myslím si, že pokud by se toto dělo, dítě by do školky chodit nechtělo,“ uvedla obžalovaná, která dál vypovídat nechtěla. Výpověď odmítly i zbylé dvě obžalované. 

Devět poškozených si nárokuje nemajetkovou škodu, v součtu jde téměř o čtyři miliony korun. Zmocněnkyně Lucie Hrdá navrhla překvalifikovat případ na zločin týrání svěřené osoby. „Domnívám se, že následky na životech poškozených jsou zásadní, a toto se nedá odbýt jen přečinem ohrožování výchovy,“ poznamenala.

Zmocněnkyně dále řekla, že u dětí s psychosociálním handicapem je těžší posoudit následky způsobené chováním učitelek uvedeným v obžalobě, rodiče je ale rozeznat dokážou. Dodnes tak děti trpí strachem ze tmy, autorit, některé mají problémy s fyzickým kontaktem, panikaří, vyjmenovala některé následky Hrdá. Novinářům poté řekla, že děti se závažným psychosociálním handicapem by měla společnost chránit. „V okamžiku, kdy se jednalo o tak silný zásah do fyzické a mentální integrity dětí, jejich práva, aby mohly v pořádku vyrůstat, tak to je na to, aby to byl trestný čin,“ uzavřela Hrdá.

Ředitelka mateřské školy se k případu odmítla vyjádřit, uvádí jen, že ctí presumpci neviny. „Nemůžeme předjímat. Opravdu o tom nemám žádné informace, ani policie mne v té věci nekontaktovala jako zřizovatele, takže těžko soudit,“ řekl starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd (STAN). Tři učitelky, které jsou obviněné, tak v zařízení pracují dál.