Jak se stát padouchem? Národní divadlo Brno připravuje tragikomedii Starý dobrý Nový (Oldřich)

Herec Oldřich Nový, hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let, je hlavní postavou nového představení Národního divadla Brno. Hru nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich) napsal přímo pro brněnskou činohru Petr Stančík. Pojal ji jako crazy tragikomedii.

Zápletka nové hry začíná zjištěním, že Oldřich Nový je příliš hodný pro roli padoucha, kterou mu chce svěřit filmový režisér Mac Frič. Nový se proto vydá mezi galerku do Jedové chýše, aby okoukal manýry drsňáků z podsvětí. Začíná tak sled nečekaných situací, který vyústí v boj o záchranu světa, anebo alespoň Československa. Novému pomáhají další herecké hvězdy – Adina Mandlová a Lída Baarová.

„Stěžejní při téhle práci byla hravost. A musím pochválit soubor Činohry Národního divadla Brno. Všichni herci jsou vstřícní, hraví a neustále hledají nové možnosti. Naším úkolem, společně s dramaturgyní Marií Špalovou, je sjednotit hereckou stylizaci, ukočírovat hravost a pomoci ji naplnit zevnitř. Aby za každou postavou byl konkrétní příběh,“ popsala režisérka Natália Deáková.

Naanimovaný Nový to nebude

Titulní postavu hraje Pavel Čeněk Vaculík. „Jsem si vědomý toho, že část diváctva přijde s tím, že uvidí bravurně naanimovaného Oldřicha Nového. Ale já od toho upustil už na začátku zkoušení. Rád bych z té role vytvořil něco zástupného, symbol,“ uvedl Vaculík.

Skladatel Jakub Kudláč napsal pro inscenaci desítku melodií v dobovém duchu na Stančíkovy texty. Iluze filmového ateliéru, zaplivané hospody, milionářské vily či ponorky se staly výzvou pro scénografa Jana Bažanta. Vytvořil proměnlivé prostředí, kde se často stírá rozdíl mezi realitou a filmovou scénou.

Hezká, barevná, naplněná iluze

Podle Deákové je velkým problémem současné společnosti neschopnost třídit fakta a rozeznat iluzi od skutečnosti. „A to se odrazilo i na formě, kdy schválně chceme vytvořit hezkou, barevnou, naplněnou iluzi, která se vzápětí shodí tím, že si pořád musíme uvědomovat, že jsme na divadle či na filmovém place,“ uvedla Deáková.

V dalších rolích se diváci mohou těšit na Zuzanu Černou jako Adinu Mandlovou, Elišku Zbrankovou s půvabem Lídy Baarové, Tomáše Davida jako nepřejícného Jaroslava Marvana či Viktora Kuzníka v roli režiséra Friče. Premiéra bude v pátek v Redutě.

Oldřich Nový se výrazně zapsal do dějin nynějšího Národního divadla Brno. Odehrál na jeho prknech přes tři tisíce představení, režíroval a úspěšně vedl operetní soubor. Po přesunu do Prahy v polovině 30. let se sice do Brna ještě vracel, ale už jen sporadicky, naposledy v roce 1970.