Požáry na Zlínsku a Olomoucku už hasiči zlikvidovali. Pomohl jim déšť

Hasičům se už podařilo zlikvidovat požár u Lukovečku na Zlínsku. Oheň se i kvůli suchu rychle šířil a postupně zasáhl plochu zhruba devíti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu ze čtyř. Škoda je asi 200 tisíc korun. V boji s plameny ve vojenském újezdu Libavá byli úspěšní i olomoučtí hasiči. Jednotky se z místa po náročném zásahu vrátily na základny, řekl mluvčí Zdeněk Hošák. K uhašení ohnisek výrazně dopomohlo i deštivé počasí. Příčinu i výši škody vyšetřovatelé zjišťují.

Požár u Lukovečku na Zlínsku podle mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříkové postupně likvidovalo 38 jednotek, v úterý ráno a dopoledne jich zasahovalo osm. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel.

Zásah podle mluvčí komplikoval obtížně dostupný terén a nutnost kyvadlově dovážet na místo potřebnou vodu z několik kilometrů vzdáleného Holešova. V pondělí pomáhal požár hasit i policejní vrtulník s takzvaným bambivakem. Byl zavěšený pod vrtulníkem a bylo možné do něj nabírat vodu a poté ji vypouštět, aniž by stroj musel přistát.

Na Olomoucku pomohl déšť

Ve vojenském prostoru Libavá začalo hořet v pondělí odpoledne, a to mezi Staměřicemi a Kozlovem. Hasiči zřídili čerpací stanoviště pro hasební vodu v lomu Výkleky. „Nutno zdůraznit těžce přístupný terén pro techniku, v místech vzrůstu mladého lesa jsou i velmi nebezpečná místa pro samotné hasiče,“ uvedl Hošák.

„Zásah byl ukončen kolem 10:00, v tuto chvíli již vykonávají dohled správci lesa. Výrazným pomocníkem při likvidaci požáru byl dnešní vydatnější déšť,“ dodal Hošák, podle kterého bylo na místě patnáct jednotek - profesionálních i dobrovolných, dohromady tedy zhruba osmdesát hasičů.

Požár ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

V místě byl vyhlášen třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Požár se podařilo lokalizovat v pondělí po 19:00. Oheň zasáhl plochu o rozloze zhruba osm set krát tři sta metrů, hustý dým pozorovali lidé ze vzdálenosti až dvou desítek kilometrů. Hošák řekl, že hašení komplikoval silný vítr.

Na Libavé likvidovali hasiči naposledy velký požár lesa letos v březnu, oheň tehdy zasáhl plochu o rozloze přibližně čtyři sta krát čtyři sta metrů, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Oheň tento týden v pondělí vypukl zhruba ve stejné lokalitě, vzhledem k opakovaným požárům se nevylučuje ani nedbalostní či úmyslné jednání.