Ostrava má nový památník. Jako první připomíná i novodobé válečné veterány

V parku Československých letců v centru Ostravy zástupci města, armády a autoři představili Památník válečným veteránům. Místo má důstojně připomínat všechny veterány. Autorkou je sochařka Pavla Sceranková, na uměleckém řešení se podílel také spisovatel Ondřej Buddeus.

„Oceňuji, že samospráva vyjadřuje tímto památníkem podporu našim veteránům, protože se nám tady schází tři etapy – legionáři, druhováleční veteráni, ale je to také poprvé na území České republiky, kdy se otvírá památník novodobým válečným veteránům,“ poznamenal Jaroslav Hrabec, který je autorem myšlenky vybudování památníku.

„Za ta léta, od roku 1991, máme za sebou desítky misí, ve kterých se protočily tisíce našich vojáků, a několik z nich také položilo své životy při plnění svého úkolu. V tom je význam tohoto památníku,“ dodal Hrabec.

Myšlenky a zkušenosti veteránů v kruzích

Památník tvořený třemi kužely je opatřen nápisy, které odrážejí myšlenky veteránů a zachycují jejich osobní zkušenost. Jeho tvůrci vedli rozhovory s válečnými veterány z novodobých konfliktů i druhé světové války. „Snažili jsme se, aby výběr výrazů, obratů a motivů byl věcný, důstojný, s naprostým respektem k bojovnicím a bojovníkům, jejich příběhům a zkušenostem, vojenským i osobním hodnotám a abychom se, slovy jednoho z veteránů, nedopustili žádného hraní na city,“ uvedl spisovatel Ondřej Buddeus.

Sochařka Pavla Sceranková dodala, že armáda i veteránství pro ni bylo novým tématem a hledala si k němu cestu. „Uvědomila jsem si, že to, z čeho umím vycházet, je moje zkušenost jako člověka, který tu válku nezažil. Veteráni nebo vojáci jsou lidé, kteří mají tuto přímou zkušenost, s kterou se vrací domů, a že to vlastně musí být i nějaký typ osamocení nebo nemožnost sdílet tuto zkušenost s někým ve svém blízkém okolí. Snažila jsem se vytvořit místo, které by bylo místem setkání. Místo, které promlouvá jejich řečí,“ řekla.

Soutěž na památník se musela opakovat

Vzniku díla předcházela soutěž, kterou město vyhlásilo v roce 2019. Přestože do ní přišlo 27 návrhů, žádný z nich nenaplnil očekávání poroty. Soutěž byla zrušena a v roce 2020 vyhlášena znovu. Výstavba památníku začala v září roku 2021 a instalace byla dokončena letos v květnu. Autoři dílo navrhli, ale také jako celek projekčně připravili a zhotovili.

Náklady na vybudování památníku byly 5,24 milionu korun. Většinu nákladů uhradilo město, ale podílel se také Moravskoslezský kraj a centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz.

Na sociálních sítích památník a jeho pojetí vzbudilo diskusi. „Máme tady dílo velmi nevšední, zajímavé, které bude budit spoustu otazníků, a to je správně. Věřím, že veteráni všech válek nyní budou mít v Ostravě důstojné místo, kde si budeme moci jejich zásluhy o vlast a o svobodu připomínat,“ prohlásil primátor Tomáš Macura (ANO).