Praha znovu otevře uprchlické asistenční centrum. Nařídila to vláda, primátor Hřib ji proto kritizuje

Pražské centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny se opět otevře, a to od pondělí 11. července. Nebude ale nabízet ubytování. Řekl to pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání městského krizového štábu. Město uzavřelo středisko, které bylo ve Vysočanech, v polovině června, zdůvodnilo to příliš velkým množstvím běženců v Praze. Jeho znovuotevření podle Hřiba nařídila vláda.

„Vláda nařídila krajům znovuotevření KACPU. Jedná se o usnesení, které platí pro všechny kraje včetně hlavního města Prahy. Z mého pohledu se jedná o rozhodnutí chybné, protože se vůbec nezabývá řešením situace,“ řekl Hřib.

Asistenční centrum nabízí na jednom místě různé služby pro uprchlíky, například zajištění víz nebo pojištění. Po obnovení provozu ale již nebude nabízet ubytování, jen nouzové přístřeší. Hřib uvedl, že jsou kapacity v metropoli již naplněné.

Město podle něj naplní požadavek kabinetu od pondělí 11. července. Připravit otevření uprchlického centra již od začátku měsíce není podle něj možné. „V asistenčním centru funguje řada dobrovolníků, kteří musí mít vypsané služby, musí se na ně přihlásit a podobně. To znamená, že představa, že se to schválí včera a otevře zítra, je zcela nereálná,“ prohlásil primátor.

Připomněl, že je v Praze až čtyřnásobek uprchlíků v přepočtu na obyvatele oproti některým jiným regionům. Obává se, že se znovuotevřením asistenčního centra problém jen zhorší. Znovu vyzval, aby vláda raději vytvořila relokační mechanismy pro rovnoměrnější rozmístění běženců po republice.

Praha uzavřela KACPU 15. června. Krok města kritizovali vládní politici, ale i někteří hejtmani. Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) označil rozhodnutí za politické gesto, které podle něj fakticky nic nezmění. Připomněl, že i bez asistenčního centra mohou uprchlíci do Prahy přijíždět a vyřídit si vše potřebné, i když ne na jednom místě.

„Když ti lidé do Prahy přijedou, budou tam mít kamaráda nebo někoho, u koho se ubytují, tak se v Praze zaregistrují. Neregistruje je Zdeněk Hřib ani magistrát, registruje je odbor azylové a migrační politiky,“ poukázal Kuba před červnovým uzavřením KACPU.

Uprchlické asistenční centrum v Praze bylo bezprostředně poté, co koncem února Rusko zaútočilo na Ukrajinu, v městské knihovně, potom se přesunulo do Kongresového centra na Vyšehradě. V dubnu se znovu stěhovalo – s odkazem na nasmlouvané akce v Kongresovém centru mimo jiné v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie. Zázemí nalezlo ve Vysočanech v bývalé bankovní budově na náměstí OSN.