Archeologové zkoumají u Opočna germánské osídlení. Objevili torzo pece i loveckou trofej

Archeologové v trase druhé části silničního obchvatu Opočna na Rychnovsku zkoumají pozůstatky germánského osídlení. Na břehu Zlatého potoka objevili například torzo železářské pece a několika chat, keramiku a loveckou trofej, kterou našli v bahnitém břehu potoka.

„Zatím pátráme po analogiích tohoto zvláštního nálezu z bahnitého břehu potoka. Šlo o torza několika nádob, která byla nalezena ve velmi kompaktním shluku kousek od jeleního paroží s částí lebky, zřejmě lovecké trofeje. Nedivila bych se, kdyby šlo o nějaké kultovní místo, obětiště,“ řekla archeoložka muzea v Rychnově nad Kněžnou Martina Beková.

Záchranný archeologický výzkum na druhé části obchvatu Opočna, který začal koncem dubna, je v druhé polovině. Většinou zasahuje břehy Zlatého potoka, který je obchvatem přemostěn.

„Nejzásadnějším objevem je hustě zasídlený levý břeh vodního toku, celý zábor stavby je plný pozůstatků sídliště Germánů datovaného do druhé poloviny druhého století našeho letopočtu. Máme tak poprvé možnost prozkoumat sídliště tohoto období v Podorlicku, doposud jsme byli odkázáni jen na jednotlivé nálezy ze sběrů a detektorových průzkumů,“ řekla Beková.

Významná sídelní komora pravěku

Archeologové prozkoumali pozůstatky čtyř polozahloubených chat, nadzemní stavby s kůlovými konstrukcemi a železářskou pec, která dokazuje zpracování v té době významné suroviny. „Objekty jsou datovány nálezy velmi kvalitně zpracované keramiky,“ řekla archeoložka.

Druhá etapa výstavby silničního obchvatu třítisícového Opočna začala v květnu, archeologický výzkum postupně dobíhá. „Výkopy se přesunují po ploše staveniště tak, aby bylo maximálně vyhověno postupu stavby, byť nám to trochu komplikuje práci, ale šetří se tak čas,“ řekla ČTK Beková.

Oblast Opočna označují archeologové za jednu ze dvou nejvýznamnějších sídelních komor zemědělského pravěku v okrese Rychnov nad Kněžnou. Druhá je v oblasti Doudleb nad Orlicí a sousedního Kostelce nad Orlicí.

Stavba druhé části obchvatu

Investice téměř za 220 milionů korun do druhé části obchvatu města souvisí s rozvojem průmyslové zóny Solnice-⁠Kvasiny, v níž má závod automobilka Škoda Auto. Stavba je naplánovaná na tři roky a propojí první část obchvatu od kruhové křižovatky U Jordánku s výpadovkou na Třebechovice pod Orebem a Hradec Králové. Obchvat je přeložkou silnice II/298, která je jednou z hlavních tras z Hradce Králové do Orlických hor. Po dokončení přeložky bude obchvat Opočna hotov.

Severní, již hotová část obchvatu z centra Opočna odvedla především auta na trase mezi Českým Meziříčím a Dobruškou, druhá, budovaná část obchvatu povede západně od města. Na severní část obchvatu se napojí na kruhovém objezdu v Nádražní ulici.