Zazněly rozsudky v kauze Stoka, žalobce není spokojen

Události ČT: Zazněly rozsudky v kauze Stoka, žalobce není spokojen (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) devět a půl roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud vyměřil tresty i dalším sedmi obžalovaným a dvěma firmám. Podle rozsudku Švachula řídil organizované skupiny, žalobci mu navrhovali 14 let vězení. Švachula vinu popřel. Rozsudek není pravomocný, žalobce i obhájci obžalovaných si ponechali lhůtu pro možné odvolání. Žalobce s verdiktem nebyl spokojený.

Jiřímu Švachulovi soud uložil i trest zabavení majetku, šlo o peníze na několika účtech v součtu za několik milionů korun. Zabavil mu i několikeré hodinky.

Spoluobžalovanému Samanu El-Talabanimu uložil trest šest let vězení, také peněžitý trest milion korun a desetiletý trest zákazu funkce ve statutárních orgánech. Jde o souhrnný trest, El-Talabani už je pravomocně odsouzený v jiné kauze, stejně jako další obžalovaný, podnikatel Pavel Ovčarčin. Dostal proto souhrnný trest šest let vězení.

Podnikateli Lubomíru Smolkovi uložil soud trest tři roky podmíněně odložených na pět let, stejný trest byl vyměřen i bývalému technickému náměstkovi na správě nemovitostí městské části Petru Kosmákovi a někdejšímu šéfovi investičního odboru na Brně-střed Petru Liškutinovi, který byl zároveň místostarostou za hnutí ANO v Brně-Ivanovicích. Stejný trest soud uložil i podnikateli a bývalému politikovi ODS Jiřímu Hosovi.

Podnikatelé Luboš Krejčí a Michal Unzeitig pak dostali trest jeden rok vězení podmíněně odložený na dva roky. Někteří obžalovaní dostali i milionové peněžité tresty a zákazy výkonu činnosti ve funci statutárního orgánu na několik let.

U některých dílčích skutků soud obžalované viny zprostil, zcela zprostil podnikatele Ivana Trunečku a Petra Kaláška. Oba vinu od začátku popírali.

Organizovaná skupina s respektováním hierarchie

Podle rozsudku šlo o organizovanou skupinu s respektováním hierarchie, kdy její činnost směřovala k zadávání veřejných zakázek a poskytování neveřejných informací vybraným společnostem, které za tyto informace poskytovaly předem smluvený úplatek, nejčastěji šlo o deset procent. Úplatky si pak podle předsedkyně senátu dotyční dělili podle předem stanoveného vzorce.

Zvýhodňování společností za úplatek

„V úmyslu získávání neoprávněného majetkového prospěchu přibližně v listopadu 2014 Jiří Švachula navrhl obžalovanému Samanu El-Talabanimu vybírání úplatků od stavebních společností, kterým budou poskytovat neveřejné informace o zakázkách, k nimž měl obžalovaný Švachula přístup ze své pozice druhého místostarosty. Tyto společnosti tak zvýhodnili, aby mohly výběrová řízení vyhrát,“ uvedla Bartošová.

Korupce na radnici se podle žalobkyně odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019, získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Firem zúčastněných v systému bylo podle obžaloby několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní dělaly takzvaně křoví. Výše úplatků podle žalobkyně dosáhla až 47 milionů korun, šlo o sedmadvacet zakázek městské části Brno-střed a o další desítky ovlivněných zakázek na správě nemovitostí městské části.

Švachula tvrdil, že se stal obětí nátlaku

Švachula dříve vinu popřel, u soudu uvedl, že udělal chybu, když udržoval kontakt se spoluobžalovaným Samanem El-Talabanim a mluvil s ním o dění na úřadu. El-Talabanimu to podle něj umožnilo vytvářet dojem, že na toto dění má vliv. Švachula řekl, že El-Talabani pak začal u firem vystupovat jeho jménem a on jim pak prý musel vysvětlovat, že s tím nemá nic společného. Podle něj se sám stal obětí nátlaku od El-Talabaniho.

Švachulovi žalobci navrhli čtrnáct let vězení, El-Talabanimu souhrnný trest čtyři a půl roku vězení. El-Talabani už je pravomocně odsouzený v jiné kauze, stejně jako další spolupracující obžalovaný, podnikatel Pavel Ovčarčin. Jemu žalobce navrhl souhrnný trest sedm a půl roku za mřížemi. Třináct let vězení navrhl bývalému místostarostovi brněnských Ivanovic za hnutí ANO Petru Liškutinovi, dvanáct let podnikatelům Trunečkovi a Kaláškovi.

Navrhované tresty pro další obžalované byly pod deset let či podmíněné. Některým obžalovaným státní zástupce navrhl i peněžité tresty, a to až do dvou milionů korun, některým i letitý zákaz výkonu funkce.