Vzácný archiv fotografií málem skončil na skládce. Teď odstartoval projekt Fenomén Zbrojovka

Fenomén Zbrojovka (zdroj: ČT24)

Náhodný nález tisíců negativů a fotografií, na nichž je zachyceno dění v bývalé brněnské továrně Zbrojovka, byl impulsem k vytvoření projektu Fenomén Zbrojovka. Jeho první fází bude sběr vzpomínek lidí, kteří v podniku pracovali. Vzniknout má také publikace s vybranými fotografiemi.

Výroba zbraní skončila ve Zbrojovce v roce 2006. Od té doby dvacetihektarový areál chátral, i když tam sídlily různé menší firmy. „Ve druhé polovině minulého století bylo ve všech závodech zaměstnáno přes deset tisíc lidí. Snad každý v Brně znal někoho, kdo tam pracoval. V současné chvíli se celý areál mění k nepoznání, my chceme ale jeho historii, současnost i budoucnost mapovat celou řadou aktivit. Fenomén Zbrojovka tak bude žít dál,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Například šedesátiletý Roman Benda pracoval ve Zbrojovce před třiceti lety. A stále na to nostalgicky vzpomíná. „Mám možnost každých čtrnáct dní jezdit kolem Zbrojovky a nikdy neprojedu, aniž bych se nepodíval doprava nebo nalevo a nepodíval se na bránu Zbrojovky Brno,“ říká bývalý mistr mechanické dílny.

„Vyhlášený byl vždycky Mezinárodní den žen. To se asi v celé Zbrojovce nepracovalo, anebo se pracovalo první dvě, tři hodiny ráno. A pak se prostě slavilo, slavilo a končilo se ve večerních hodinách,“ vzpomíná s úsměvem.

Výzva pro pamětníky

Město a brněnské informační centrum (TIC) vyzývají všechny, kteří část svého života se Zbrojovkou spojili, aby přispěli svými vzpomínkami. „Nečekejte od projektu encyklopedické heslo, ale pestrou mozaiku střípků ze života lidí, kteří vybudovali ze Zbrojovky fenomenální podnik s mezinárodním renomé,“ uvedla ředitelka TIC Jana Janulíková.

Svoje příběhy mohou pamětníci zasílat přes formulář na webu www.fenomenzbrojovka.cz nebo je napsat a poslat poštou do TIC či donést do infocentra v Radnické ulici. Jejich sběr potrvá minimálně do konce tohoto roku.

Dvě auta cenných materiálů

Za nálezem obrovského množství fotografií z podnikového archivu stojí náhoda. „V Husovicích jsme viděli pána vyhazovat skleněné desky a svitkové filmy do kontejneru. Jakožto fotografa mě to zaujalo, a tak jsme jej přesvědčili, aby nám ty snímky dal. Celou tu dobu až dodneška jsem veškerý materiál s kamarádem skladoval, byla toho téměř dvě malá auta, a čekal jsem, co s tím dál,“ popsal fotograf Roman Franc.

Základ fotoarchivu tvoří snímky z poválečného období. Historicky cenné záběry dokumentují například návštěvy významných osobností, zahájení výstav a veletrhů, sportovní události i uvádění nových výrobků. Zajímavé jsou zejména snímky, které zachycují okamžiky z běžného denního provozu.

Na projektu bude Brno spolupracovat i s developerskou společností CPI Property Group, která areál koupila a od roku 2017 začala bourat. Prakticky všechny budovy, co měly jít k zemi, už jsou zbořené a postupně se staví nová městská čtvrť.

Výběr fotografií se dostane do připravované publikace, která vyjde na podzim, a také na výstavu. „Projekt Nové Zbrojovky má mnoho vizí. Jednou z nich je i ta, že nechceme zapomenout na historickou hodnotu tohoto místa, ale naopak ji připomínat a ukazovat,“ říká ředitel developmentu pro Brno v CPI Miroslav Pekník.