Soud nepravomocně zpřísnil Fialovi trest za vraždu seniorů na 25 let. Jeho partnerovi potvrdil pět let

Soud v Pardubicích zpřísnil Tomáši Fialovi obžalovanému za dvojnásobnou vraždu seniorů ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku a za podvod trest na 25 let vězení. Původně mu Městský soud v Praze loni v lednu vyměřil 23 let. Pro obžalovaného Jiřího Nehybu soud potvrdil za podvod pět let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce Fialy se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.

Fiala během vyšetřování i projednávání před soudy několikrát změnil výpověď, Nehyba vinu odmítal. Soud ale považoval shromážděné důkazy za dostatečné. „Tvoří ucelený řetězec na to, aby naše pochyby byly rozptýleny,“ řekla předsedkyně senátu Anna Sobotková. Podle ní Fialovi přitížilo, že se dopustil vražd provedených brutálním způsobem i podvodu, proto bylo nutné uložit výjimečný trest.

Kromě vězení soud uložil Nehybovi peněžitý trest pět milionů korun. Oběma obžalovaným také propadne zabavených 1,5 milionu korun. Mají rovněž nahradit škodu zaměstnavateli mrtvého a pozůstalým nemajetkovou újmu a škodu v celkové výši zhruba 760 tisíc korun. S dalšími nároky soud pozůstalé odkázal na občanskoprávní řízení.

Sobotková v podrobném odůvodnění rozsudku zrekapitulovala předložené důkazy a odmítla námitky obhajoby. Z předložených informací je podle ní zřejmé, že se Fiala i Nehyba o získání vily v pražské Bubenči v hodnotě nejméně 24 milionů korun zajímali už několik let před vraždou.
 

Majitelka podle soudkyně prodej vždy odmítala, nakonec ale zřejmě její druh oběma mladým mužům nabídl, že prodej za provizi zprostředkuje. Podle znaleckého posudku byly na kupní smlouvě na prodej vily i na návrhu na vklad domu do katastru nemovitostí zfalšované podpisy. Návrhy smluv se našly v počítačích obžalovaných.

Pachatele odhalila analýza DNA i mobilní telefony

Vražda se stala v roce 2019 ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku. Fiala si chatu ve Velké Pasece pronajal na 5. až 7. června 2019. Při domovní prohlídce se v ní našly stopy prokazující, že jde o místo činu, i když bylo pečlivě uklizeno. Uvnitř se prokázaly stopy krve, podle analýzy DNA patřila zavražděnému muži. Přítomnost mobilních telefonů druha zavražděné i Fialy prokázaly záznamy mobilních operátorů v oblasti chaty a blízkém okolí.

Fiala s Nehybou také po zmizení dvojice seniorů odvezli auto patřící zaměstnavateli zavražděného do maďarského města Ostřihom. Ve voze je tam zachytily kamery. Interiér auta byl politý benzinem, našly se v něm i čisticí prostředky, což podle obžaloby mělo zakrýt biologické stopy.

Těla zavražděných seniorů byla nalezena v polovině října 2019 ve vodní nádrži Švihov v hloubce asi dvaceti metrů. Byla zatížena betonovým prefabrikátem a žulovým kvádrem. Obdobné se našly i u chaty ve Velké Pasece.

Vraždou majitelky vily a jejího druha se původně zabýval Městský soud v Praze. Vrchní soud loni v červenci zrušil rozsudek kvůli místní nepříslušnosti a předal případ k novému projednání ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Páteční soud se konal u jeho pardubické pobočky.