Žatecká synagoga má novou fasádu a okna. Rekonstrukce by měla skončit v srpnu

Druhá největší židovská stavba na území České republiky, synagoga v Žatci na Lounsku, už má v rámci rekonstrukce hotovou fasádu. Zdobí ji už i vitrážová okna, obnovená sgrafita a na kopulích tři nové pozlacené Davidovy hvězdy. Stavebníci dodělávají práce uvnitř památky, pracují také na fasádě sousedního rabinátu. Rekonstrukce památky z devatenáctého století by měla být hotová koncem léta.

„Fasáda synagogy je dokončená celá. Uvnitř jsou hotové téměř všechny omítky i rozvody, zbývá tam položit dlažbu a další úpravy. V rabínském domě je to více hotové zevnitř, nyní se pokládá pálená cihelná dlažba a další vybavení. Zbývá tam dodělat vnější fasádu,“ řekl majitel synagogy Daniel Černý. Zatímco synagoga má žlutou barvu fasády, sousední rabinát bude šedo-zelený. 

Druhou největší dochovanou židovskou stavbu, po plzeňské synagoze, pořídil Černý v roce 2013 za vyvolávací cenu 3,6 milionu korun. Koupil ji v dražbě od města, které pro ni nemělo využití. Rekonstrukce památky začala v roce 2019, a to díky evropské dotaci z programu IROP na záchranu památek. Celkové náklady na stavební část i vybavení se odhadují na 55 milionů korun bez DPH, evropská dotace tvoří asi 47 milionů. Přispívají také soukromí dárci či firmy.

Práce se loni kvůli problémům způsobeným epidemií koronaviru zpozdily asi o půl roku. Stavbu zatím nijak nekomplikuje situace na trhu způsobená válkou na Ukrajině. Firma má podle Černého materiálu i zaměstnanců dostatek. S dokončením stavební části se počítá letos v srpnu.

Památka bude multifunkčním kulturním prostorem

Památka by měla sloužit jako multifunkční kulturní prostor, odehrávat by se tam mohly koncerty, konference a další představení. „Uvnitř se to nebude podobat původnímu svatostánku, synagogou bude hlavně zvenku, prostor uvnitř zůstane prázdný,“ uvedl Černý. Rabínský dům by měl zase poskytnout zázemí pro pořádání akcí v synagoze. Počítá se v něm také s expozicí o historii místní židovské komunity. Měla by se začít připravovat příštím rokem.

Žatecká synagoga s neobvyklou maurskou architekturou pochází z roku 1872 a patří k ojedinělým stavbám svého druhu. Synagoga spadá mezi čtveřici žateckých památek obnovovaných díky kandidatuře města na seznam světového dědictví UNESCO.