Strakoničtí vojáci se vrátili z Pobaltí. Převzali medaile za službu v zahraničí

Vojáci strakonického 25. protiletadlového raketového pluku se vrátili z Pobaltí, kde se poprvé účastnili zahraniční mise jako samostatná jednotka. V pondělí za to obdrželi medaile. V Litvě jich od července loňského roku do ledna působilo 130. Další část protiletadlového pluku odletěla do Pobaltí na půl roku v těchto dnech, jsou součástí alianční mise předsunuté přítomnosti.

„Hlavním úkolem naší jednotky v Litvě bylo chránění vzdušného prostoru jako součást mezinárodního vojenského uskupení. Dalším neméně důležitým úkolem byl společný výcvik s jednotkami ostatních aliančních armád,“ přiblížila ve Strakonicích, kde navrátivší se vojáci obdrželi pamětní medaile, mluvčí tamního pluku Jana Samcová.

Dodala, že vojáci nejvíce spolupracovali s armádami z Belgie, Nizozemska, Norska nebo Lucemburska. „Jednalo se o naši první jednotku a navazuje na ni druhá, která převzala úkol na začátku února s tím, že v Litvě bude nasazena do července,“ nastínila Samcová.

Následně pak strakonický pluk vyšle do Pobaltí ještě třetí jednotku. Mluvčí sdělila, že v minulosti se strakoničtí vojáci účastnili zahraničních misí jen jako jednotlivci. „A právě v tom je akce v Litvě výjimečná, protože tam působíme jako samostatná jednotka,“ dodala.

Vojáci trénovali střelbu i taktiku

Roman Dvořák, velitel jednotky, která se z Litvy vrátila, popsal, že strakoničtí vojáci byli věsměs aktivní ve výcvikovém prostoru. „Ale každý den byl jiný. Jednalo se například o střelby ze zbraní nebo výcvik taktických schopností,“ řekl.

Takzvaná alianční předsunutá přítomnost je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016. Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie.