Místo bývalé porodnice bude radnice. Přílepy na Kroměřížsku zrekonstruují památku v centru obce

Rekonstrukce zámku v Přílepech (zdroj: ČT24)

Přílepy na Kroměřížsku po pětatřiceti letech opraví zámek v centru obce. Kdysi to bývala vyhlášená porodnice, teď by měla být v budově radnice. Rekonstrukce památky z 18. století bude stát přes třicet milionů korun.

Před desítkami let zněl přílepským zámkem pláč právě narozených dětí, teď v něm pracují stavební dělníci a rozléhá se tam hluk sbíječek. Za třicet let, do roku 1984, se tam narodilo přes dvacet tisíc dětí.

Ještě před deseti lety byly v budově pozůstatky někdejších porodních sálů. „Tady byla malá místnost na inkubátor s miminkem, které bylo nedonošené,“ ukázala bývalá zaměstnankyně porodnice Marie Sovadinová.

Pomohla sbírka i dotace

Chátrání někdejšího letního sídla rodu Seilernů se po letech zastavilo. Přílepy na rekonstrukci zámku mezi dárci vybraly půl milionu korun, prosadily se i v soutěži o dotaci na rekonstrukci brownfieldu. Z potřebných jednatřiceti dostanou od státu pětadvacet milionů korun.

Na zámek se po rekonstrukci přesune radnice. „Bude tam i knihovna s denní místností, i část pro děti,“ řekla starostka obce Ivana Sehnalová (nez.). Přestěhováním radnice získá pro sebe víc místa mateřská škola. Její současná kapacita už nestačí. „Každý rok odmítáme až pět dětí, které se sem hlásí. Současné prostory nevyhovují,“ poznamenala starostka.

Přeměna zámku potrvá dva roky. Až skončí, bude tam znít možná i dětský pláč. Namísto porodního sálu bude obřadní síň, třeba pro vítání nových občánků obce.