Poptávka po kosmických inženýrech roste. V Brně se otevře program zaměřený na vesmírný průmysl

Vysoké učení technické v Brně (VUT) otevře od příštího akademického roku anglickojazyčný studijní program zaměřený na vesmírný průmysl. Obor Space Applications zastřeší fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií.

Studenti v novém oboru získají poznatky z elektrotechniky, strojařiny i astrofyziky, absolvují také předměty věnované elektromagnetickým jevům, radiaci nebo fotonice.

Ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou a firmami z oboru se například naučí sestavit miniaturní satelit a podívají se do špičkových center vesmírného výzkumu. „V dalším ročníku se přidá programování, návrhy antén a komunikačních zařízení nebo základy kryptografie, což je dnes velmi aktuální téma nejen v oblasti komunikace se satelity,“ popsal náplň studia garant programu Tomáš Götthans.

Výuka pouze v angličtině

Nové firmy a start-upy zaměřené na průzkum vesmíru vznikají podle něj stále častěji a s tím logicky roste poptávka po systémových inženýrech s vědomostmi z oblasti kosmického průmyslu. „Podle našeho názoru nemá smysl v tomto oboru zvažovat studium v jiném jazyce, než je angličtina, na které je vesmírný průmysl postavený. Budoucí absolventi tak snadno najdou uplatnění kdekoliv ve světě,“ doplnil.

Například v brněnské společnosti Space Cluster technici vyvíjejí kabely, které budou součástí meteorologického satelitu. „V současné době máme v Jihomoravském kraji čtyři sta lidí, kteří pracují ve vesmírném vývoji nebo výzkumu, a teď je přes deset pozic otevřených,“ říká manažer společnosti Václav Havlíček.

Malých satelitů přibývá

Počet malých satelitů rychle stoupá, protože se snížila cena za jejich vynesení. „Vidíme zde potenciál pro řadu firem, třeba i menších, které mohou pomáhat například se snímkováním Země, sledovat oxid uhličitý v atmosféře nebo třeba zajišťovat komunikaci chytrých zařízení z oblasti internetu věcí,“ uvedl Götthans.

Studenti Space Applications za rok studia zaplatí tisíc eur (24 495 korun). Protože řadu studentů čeká placená stáž u některého z partnerů, mělo by se jim školné vykompenzovat už v době studia. Program je koncipovaný jako navazující magisterský pro absolventy bakalářského studia. Má kapacitu třicet studentů, přihlášky lze podávat do konce března.