V ovocném sadu zámeckého parku v Holešově jsou nové stromy, altán a lavičky

V zámeckém parku v Holešově na Kroměřížsku skončila obnova historického ovocného sadu. Část původních stromů starých odrůd odborníci kvůli jejich stáří a zdravotnímu stavu vykáceli. Vysadili naopak téměř 170 mladých stromů. Součástí veřejně přístupného sadu je také nový dřevěný altán nebo lavičky.

Historie sadu se starými odrůdami sahá do poloviny 18. století. „V minulosti byl asi třikrát obnovován, naposledy to bylo v 50. letech minulého století. Od té doby byl v této podobě. Odborník na ovocnářství Stanislav Boček zjistil, že tu je spousta vzácných odrůd, které by bylo vhodné zachovat,“ řekl místostarosta Pavel Karhan (KDU-ČSL).

Jde podle něj o jabloně, hrušně, slivoně a třešně. „Z původních stromů byly nejdříve odebrány rouby a právě ve školce Stanislava Bočka byly naroubovány na podnože. A v tomto roce byly zasazeny na tomto prostoru,“ popsal Karhan. Radnice počítá s tím, že v příštích letech postupně nahradí i zbývajících sedmdesát starých stromů, které v sadu zbyly.

Stromy byly ve špatném stavu a lidem nebezpečné

Podle arboristy Víta Orlovského byly původní stromy ve špatném stavu. Některé z nich hrozily pádem, což bylo vzhledem k tomu, že je park běžně přístupný návštěvníkům, nebezpečné. „Obnova byla důležitá i proto, že původní sad byl nahusto vysazený,“ řekl Orlovský.

Zatímco před zahájením prací byly od sebe stromy vzdáleny pět a půl metru, nyní je to sedm metrů. Změna stromům podle arboristy umožní lépe prospívat a plodit ovoce, snazší bude i údržba nově založeného trávníku pod nimi. Náklady na obnovu sadu dosáhly zhruba 2,2 milionu korun.

Do zeleně a životního prostředí letos Holešov podle Karhana investoval necelých 27 milionů korun, přičemž většinu této sumy se radnici podařilo získat z dotací. Před několika dny skončila v zámeckém parku rekonstrukce mlýnského náhonu, který napájí zámecké rybníky. Pokračuje v něm i obnova dalších dvou sadů, další peníze město uvolnilo na budování remízků u Tučap, které jsou holešovskou místní částí.