Lanovky před sezonou čekají důslednější kontroly

Události: Drážní inspekce se chystá na kontroly lanovek (zdroj: ČT24)

Po tragické nehodě na Ještědu budou letos inspektoři Drážního úřadu při kontrole lanovek před zimou mnohem důslednější. S velkou revizí už začali například na Plešivci v Krušných horách. Provozovatele tamního areálu vyjde na víc než půl milionu korun.

Ve Skiareálu Plešivec musí odborníci zkontrolovat celkem tři lanové dráhy. Revize jenom jedné z nich může trvat i několik dnů. „Máme povinnost dělat revize přesně podle nařízení výrobce lanovky,“ sdělil ředitel areálu Petr Voráček. Celkově vyjde kontrola na přibližně půl milionu korun. Konečná cena ale může být ještě vyšší v závislosti na délce práce a počtu vyměněných součástek.

O každé revizi musí provozovatelé zpracovat podrobnou dokumentaci. Drážní úřad se na její kontrolu nyní zaměří ještě více – hlavně kvůli tragické nehodě lanovky na Ještědu. „V průběhu zimní sezony se určitě provozovatelé setkají s více státními dozory, než bývá zvykem,“ avizovala mluvčí úřadu Pavlína Straková.

Zatím shromažďuje podklady, které bude v následujících týdnech vyhodnocovat. Dokumenty budou posílat i provozovatelé lyžařského areálu Zadov. „Jedná se o strojní revizi, elektrorevizi lanové dráhy, o defektoskopii dopravního lana,“ popsal jeho ředitel Luděk Sáska.

Přesný postup kontroly lanovek řeší vyhláška ministerstva dopravy z roku 1995. Ta už je podle expertů zastaralá a nevyhovuje současný předpisům. V upravené podobě začne platit příští rok v rámci novely zákona o drahách.