Architektka Jiřičná navrhla novou podobu auly zlínské univerzity tak, aby se v ní cítili všichni dobře

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) dokončuje rekonstrukci auly Academia centra v budově Fakulty managementu a ekonomiky v Mostní ulici. Pokud to situace dovolí, mělo by se v polovině prosince v aule konat slavnostní shromáždění ke 20. výročí univerzity. Novou podobu auly navrhla architektka Eva Jiřičná, která si ji přijela prohlédnout.

Minulý týden byla kolaudace zrekonstruované auly Academia centra, teď se dělají provozní zkoušky všech zařízení. „Je tady komplikovaná audiovizuální aparatura a další zařízení,“ řekl kvestor Univerzity Tomáše Bati Alexander Černý. Zkoušky by měly být hotové za měsíc, pak by měl být objekt běžně používán pro akademické obřady a konference.

„Nejdůležitější je, aby se ti, kteří tady budou sedět a budou poslouchat, cítili dobře. Musí být sedadla, ze kterých je odevšud vidět, na kterých se pohodlně sedí. Během promocí tady budou sedět příbuzní a budou se dívat, jak jejich děti uspěly v životě. Celá záležitost byla koncipovaná na to, abychom vytvořili pozadí pro účinkující, což jsou ti, kteří budou diplomy udělovat, ti, co to budou pozorovat, a studenti,“ řekla novinářům Jiřičná.

V barvách univerzity

Základní barvou sálu je šedá, v oranžové, což je také barva univerzity, jsou sedačky. Barva by podle ní měla pozvednout mysl. „Architekti by měli dělat něco pro radost, často jsou pro šedou a černou. Už jsem dospěla k tomu, že je lepší barvy používat,“ uvedla Jiřičná. Při kontrolním dni se podle jejích slov řešily jen maličkosti.

Jiřičná pro univerzitu již navrhla Vzdělávací komplex, je také autorkou nedalekého kongresového a univerzitního centra. „Po třiapadesáti letech v Anglii je pro mě Zlín rodné město. Jsem opravdu pyšná, že jsem se tady narodila a že se sem můžu vracet. Že jsem měla životní příležitost tady něco 'napáchat', považuji za štěstí,“ uvedla Jiřičná.

Nové je vše od střechy po suterén

Univerzita s architektkou spolupracuje dvacet let. „Jsme s její prací velmi spokojeni a jsme hrdí na to, že ve Zlíně můžeme ukazovat její architekturu,“ uvedl rektor UTB Vladimír Sedlařík.

Aula sloužila více než pětadvacet let. Rekonstrukce sálu, předsálí, sociálních zařízení, technického zázemí i bufetu začala letos v lednu. Hlavním důvodem uzavření prostoru auly byly nedostatky v požárně bezpečnostních předpisech. „Spravilo se vše od střechy do suterénu, vše je nové,“ uvedl kvestor. Náklady byly 90 milionů korun, UTB hradila rekonstrukci z vlastních prostředků.