Nymburské nemocnici došly zásoby podpažních berlí, důvodem je nedostatek hliníku

Nymburské nemocnici chybí podpažní berle (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Nymburku hlásí velký nedostatek některých zdravotnických pomůcek, zejména podpažních berlí. Důvodem je vysoká cena hliníku a jeho nedostatek či výpadek některých dodávek. Nemocnice tak oslovila i veřejnost a své pacienty, aby jim berle, které už nepotřebují, přinesli. Několik lidí se už ozvalo, do zdravotnického zařízení přinesli celkem 24 párů berlí. Pomůcku lékaři dávají zejména pacientům po operacích zad či dolních končetin.

„Podle informací dodavatelů je to z důvodu nedostatku hliníku na trhu. V současné situaci jsme opravdu museli požádat občany výzvou na našich sociálních sítích, že pokud mají doma berle, které nepoužívají, budeme moc rádi, když nám je přinesou do nemocnice,“ uvedla jednatelka a náměstkyně personálního úseku Nemocnice Nymburk Nela Gvoždiáková.

Nemocnice má vysoutěženého svého dodavatele podpažních berlí. Přislíbeno od něj má, že příští týden by mělo dorazit několik párů. „My potřebujeme ty větší, velikost L. Aktuálně máme na skladě 24 párů, za což občanům moc děkujeme. Vzhledem k tomu, že nemáme přislíbené další dodávky do příštích týdnů, tak budeme moc rádi, pokud budou občané nosit berle dále,“ řekla Gvoždiáková. 

Dodavatelé zásobují zdravotnickými pomůckami v první řadě své klíčové odběratele – to znamená velké fakultní nemocnice či rehabilitační ústavy. Gvoždiáková dodala, že podobný problém by mohl v budoucnu nastat i s dalšími pomůckami, například chodítky.

Nezaměňovat s francouzskými holemi

Nemocnice v Nymburku ale upozorňuje, aby si lidé podpažní berle nepletli s francouzskými holemi, jedná se podle ní o jiný druh pomůcky. Francouzských holí má zdravotnické zařízení údajně zatím dostatek. 

„Dostal jsem je (berle) tady, přímo v nemocnici, takže jsem je vlastně vrátil. Je zbytečné, aby je lidi měli doma, když můžou někomu pomoct,“ řekl Petr Šmíd, který ve středu do nymburské nemocnice přinesl jeden pár podpažích berlí. 

V Plzni málo, v Praze zatím dost

Menší počet berlí má nyní i plzeňská nemocnice. „Fakultní nemocnice Plzeň zaznamenala lokální výpadky v dodávkách některých komodit, například hliníkových holí, které však zatím byla schopna pokrýt  urgentními objednávkami od záložních dodavatelů. Ceny většiny komodit ve zdravotnictví, včetně zdravotnických pomůcek, obecně stoupají,“ potvrdila mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Mluvčí plzeňské nemocnice dodala, že díky dlouhodobým smluvním kontraktům se zatím jedná o zvyšování cen maximálně do deseti procent. 

„Nedostatek podpažních berlí aktuálně nepociťujeme, to se týká také všech ostatních zdravotnických pomůcek,“ řekl naopak mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. Potvrdil však vyšší cenu. „Zatím nejde o několikanásobné zdražení. To je stav k dnešnímu dni (středě), který se samozřejmě může kdykoliv změnit,“ dodal.