O prostory v bývalém squattu Klinika nebyl zájem, po dvanácti letech se tam vrátí lékaři

V budově bývalého squattu Klinika v pražské Jeseniově ulici do půl roku otevřou tři nové ordinace. Pro ČT to uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Objekt vlastní Správa železnic a už nyní v něm sídlí třicet jejích úředníků, část objektu si pronajímá Dům dětí a mládeže Prahy 3 Ulita. Budova v Jeseniově ulici na pražském Žižkově tak bude zhruba osm měsíců po dokončení osmdesátimilonové rekonstrukce plně obsazená novými nájemníky.

„K předání prostor ordinací vítěznému uchazeči veřejné soutěže došlo před pár dny. Půjde o ortopedickou, dermatologickou a preventivní ambulanci,“ říká mluvčí Správy železnic Nela Friebová s tím, že ordinace musí podle smlouvy otevřít do půl roku. „V současnou chvíli probíhají přípravy pro brzké otevření,“ vysvětluje.

Správa železnic nájemníky ordinací sháněla přes rok a čtvrt, první veřejná soutěž se uskutečnila už v červnu 2020. O prostory ale nebyl za nabízených finančních podmínek zájem, a tak je musela nabídnout se slevou - měsíční nájem nejprve snížila z požadovaných 300 korun za metr čtvereční na 240 korun.

Ani to ale nestačilo. Nakonec ordinace musela obsadit ještě levněji. „Vítězný uchazeč nabídl nejvyšší cenu ve výši 145 Kč za metr čtvereční měsíčně,“ konstatuje Friebová.

Lékaři se do budovy vrací po dvanácti letech

Bývalá plicní klinika v objektu skončila v roce 2009, o pět let později ji nelegálně obsadili aktivisté a udělali z ní komunitní a kulturní centrum s názvem Autonomní sociální centrum Klinika.

Po žádostech ze strany úřadů o vyjasnění majetkové situace se aktivisté spolu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových dohodli na bezplatné výpůjčce budovy na jeden rok. Po ukončení smlouvy žádal úřad, aby budovu vyklidili. To se však nestalo. Koncem roku 2016 převzala objekt Správa železnic, s vyklízením budovy ale začala až v lednu 2019.

Rekonstrukce budovy trvala dva roky a vyšla asi na osmdesát milionů korun. Objekt byl totiž podle Friebové v nevyhovujícím stavu včetně statických poruch, z původní budovy proto zůstala jen nosná konstrukce.