V Hradci se opět mluví o možnosti vzniku menších radnic

Některé části Hradce Králové chtějí vlastní radnice (zdroj: ČT24)

V Hradci Králové se opět uvažuje o dělení na menší části se samostatnými radnicemi. Záměr z devadesátých let minulého století nyní oživila část komisí místní samosprávy, které zastupují asi třicet procent obyvatel města. Komise nejsou spokojené s tím, jak se k jejich problémům staví hradecký magistrát. O životě v místních částech by si chtěly rozhodovat samy. Podobně to funguje například v nedalekých Pardubicích.

Šest z celkových 25 hradeckých komisí místní samosprávy by chtělo, aby si mohly samy vládnout na svých radnicích. Pro magistrát jsou pouze poradním orgánem, což nyní chtějí změnit. 

„Všechno je moc zdlouhavé, problémy se neřeší, případně se nám vrací zpátky. Hradec by se měl rozdělit na městské části, říká se tomu malé radnice, protože se domníváme, že malá skupina lidí nemůže efektivně řídit veliké město,“ míní místopředseda sdružní komisí místní samosprávy Sever v Hradci Králové Jiří Šrámek. 

Podle Zdeňka Petra z komise místní samosprávy Hradec Králové-Pouchov je výhoda v tom, že malé radnice si mohou samy ovlivnit to, co obyvatele jednotlivých částí města nejvíce trápí. „Příkladem můžou být rozbité chodníky, které se už léta nedaří opravit, neustále na ně nejsou peníze,“ dodal.  

Iniciátoři vzniku malých radnic už se svým záměrem seznámili všech 25 komisí místní samosprávy a čekají na jejich reakci. Podle Kateřiny Šmídové z hradeckého magistrátu však zatím žádný podnět ze strany komisí nepřišel. „Pokud nějaký podnět dorazí, město se jím bude intenzivně zabývat,“ řekla.  

Provoz menších radnic může podle bývalého primátora stát stovky milionů ročně

Dělení Hradce Králové odmítl už v devadesátých letech tehdejší primátor Martin Dvořák (STAN) s tím, že město, které má méně než sto tisíc obyvatel, se z jednoho místa dá bez problémů řídit, to stejné si myslí i dnes. 

„Máme tady model z Pardubic, které si kdysi dávno svůj model radnic prosadily, a stojí je to 200 nebo 300 milionů ročně, aniž bych viděl sebemenší přínos pro lepší správu obce a lepší dostupnost pro občany. Spousta trafik a míst zbytečné administrativy, kterou já nevidím jako efektivní,“ uvedl exprimátor.

Bezmála stotisícové Pardubice mají osm částí s malými radnicemi, kam si občané volí zástupce podobně jako na magistrát. Pro část občanů Hradce Králové je teď sousední krajské město vzorem.