Plzeňská zoo získala novou tygřici. Chovatelé doufají, že se brzy dočkají mláďat

Po dvouletém čekání se plzeňské zoologické zahradě podařilo loni v prosinci přivézt pro osaměle žijícího samce tygra ussurijského novou samici. Kvůli pandemii koronaviru a uzavření pro veřejnost zahrada představila tygřici až nyní. Pětiletou Milashki získali chovatelé pro osmiletého Tibera z anglické zoo ve Woburnu. Zahrada zároveň modernizovala po osmnácti letech jejich přírodní výběh.

Prostorný výběh tygrů s jezírkem zoo otevřela v roce 2003, nyní za 1,7 milionu korun stavební firma zpevnila svah, tygři dostali nové odpočinkové terasy, výběh má novou výsadbu a nové výsevy zeleně a také novou branku do výběhu.

Samec Tiber, pocházející z královédvorské zoo, byl ve výběhu sám od podzimu 2018, kdy museli chovatelé kvůli vážným zdravotním problémům uspat zhruba osmnáctiletou tygřici Tsamaru. Ta pocházela z Kanady, žila v Plzni od roku 2004 a vystřídala zde postupně čtyři partnery. Mláďat se od ní v zoo dočkali dvakrát –⁠ v roce 2005 přivedla na svět dvě samičky s tygrem Mauglisem a v roce 2011 měla s mohutným tygrem Tiberem tři samečky.

První křtiny tygřat zažila zoo před 39 lety

Od roku 1971 chovala plzeňská zoo i tygry malajské a později indické, odchovat se je nepodařilo. Počátek chovu tygrů ussurijských neboli sibiřských v Plzni se datuje 30. červnem 1978, kdy zoo získala tříletou Jenny. První křtiny zažila zoo v roce 1982 se samcem Amurem od rodičů Jenny a Matěje. Žádné mládě tohoto páru se ale nepodařilo odchovat.

V roce 2000 přestali být chováni tygři v pavilonu šelem a chov tygrů ussurijských byl obnoven v přírodním výběhu příchodem Mauglise v prosinci 2003. „Chovatelé nyní doufají, že se brzy dočkají nových tygřat,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

„Tygři se v zajetí dožívají věku kolem sedmnácti až osmnácti let, vzácně až dvaceti let. Tygr sibiřský je největší kočkovitou šelmou světa,“ podotkl Vobruba a dodal, že ve volné přírodě jich žije kolem pěti set a v zoologických zahradách kolem tisícovky. V Evropě je chová necelých dvě stě zahrad.