Začala stavba obchvatu Bludova. Stane se součástí důležité trasy z Mohelnice až do Polska

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo ve čtvrtek stavbu silničního obchvatu Bludova na Šumpersku. Nová silnice odvede z obce hustou automobilovou dopravu na hlavním tahu I/44 ze střední částí Olomouckého kraje do Jeseníků a dál do Polska. Stavba obchvatu Bludova má být dokončena v roce 2024, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

„Nová silnice bude postavena ve čtyřpruhovém, směrově rozděleném uspořádání a vedena bude mimo zastavěné území. Realizace stavby tak výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu mezi městy Zábřeh a Šumperk,“ řekl Mátl.

Obchvat Bludova zkompletuje navazující stavba silnice I/11 mezi obcemi Postřelmov a Chromeč, na které ŘSD zahájí práce během příštího roku. Obě komunikace mají být podle šéfa silničářů zprovozněny v roce 2024. 

Začala stavba obchvatu Bludova (zdroj: ČT24)

Více než pět a půl kilometru nové silnice

Obchvat bude začínat u Postřelmova a napojí se na silniční průtah Šumperkem. Zakázku vyhrálo sdružení firem Strabag a M-SILNICE, které v tendru nabídlo cenu 2,323 miliardy korun. Součástí projektu je stavba 21 mostů o celkové délce 1,2 kilometru, dvou mimoúrovňových křižovatek a tří protihlukových stěn. Obchvat má měřit celkem 5,6 kilometru.

ŘSD před vyhlášením výběrového řízení na dodavatele odhadovalo, že silnice přijde na 2,888 miliardy korun. Do výběrového řízení byly podány tři nabídky, přičemž cena vítězné je zhruba o půl miliardy nižší.

Silnice I/44 tvoří na trase z Mohelnice do Jeseníku a dál do Polska důležitou komunikační osu celého regionu ve směru z jihu na sever. „Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků,“ uvedlo ŘSD.