Vrchní soud se zastal obžalovaného v případu kyjovské varny. Krajský soud bagatelizoval obhajobu, rozhodl

Soud, který rozhodoval v případu odhalené varny pervitinu v Kyjově, podle odvolacího senátu do jisté míry bagatelizoval obhajobu jednoho z obžalovaných. Případ Jana Moravanského, kterému soud původně vyměřil deset let vězení, se proto vrátí k novému rozhodnutí. Moravanský je jediným z obžalovaných v případu, který uspěl s odvoláním. Varnu odhalili policisté z Národní protidrogové centrály v roce 2019. Našli v ní několik set kilogramů chemikálií.

Původní verdikt Krajského soudu v Brně nad Janem Moravanským odvolací soud částečně zrušil. „Vrchní soud v Olomouci zjistil, že odůvodnění napadeného rozsudku vykazuje vady, které spočívají zejména v nevypořádání se se všemi důkazy. Krajský soud obhajobu obžalovaného v určité míře bagatelizoval. Ve vztahu k obžalovanému vykazuje znaky vnitřní nekonzistentnosti. Věc byla vrácena, aby soud učinil nové rozhodnutí,“ řekl mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Dalším třem lidem obžalovaným spolu s Moravanským potvrdil olomoucký vrchní soud tresty 9 až 11 let vězení již v únoru. Odvolání Jana Moravanského projednal vrchní soud zvlášť, protože se únorového jednání neúčastnil.

Muži podle rozsudku vyráběli drogy v Kyjově na Hodonínsku, kde měli umístěnu chemickou laboratoř. Policie tehdy při zásahu našla v domě několik set kilogramů chemikálií potřebných k výrobě pervitinu, ale také potenciálně výbušné látky. Na místě zasahovali i pyrotechnici.

Velkokapacitní chemickou laboratoř pro výrobu drog podle obžaloby ve svém domě vybudoval František Matura známý jako „Chemik“. Pervitin podle obžaloby vyráběl v blíže nezjištěné době od roku 2006 do roku 2019. Matura dostal 11 let.

Kromě nedovolené výroby a prodeje drog byl odsouzen i za obecné ohrožení z nedbalosti, neboť přechovával velké množství nebezpečných látek a směsí, které skladoval nevhodným způsobem. Podle žalobce byly některé obaly porušené a chemické látky mohly zapříčinit výbuch. Nemovitost se nacházela u nádraží.

Muž byl souzen i z nedovoleného ozbrojování. V domě se našla dlouhá zbraň s tlumičem, ale také trinitrotoluen a dělostřelecký granát.

S výrobou, prodejem drog a také údržbou laboratoře muži podle obžaloby pomáhali Radek Zicha a Miroslav Maňák. Zichovi potvrdil vrchní soud deset let vězení a Maňákovi devítiletý trest. Dalším souzeným v případu byl Marian Prášek. Krajský soud ho potrestal tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let. Jeho trest byl již v únoru pravomocný, nikdo se proti němu neodvolal. 

V objektech v Komenského ulici policisté zasahovali ve druhé polovině dubna 2019. Našli několik set kilogramů chemikálií potřebných k výrobě pervitinu i potenciálně výbušné látky. Třaskaviny pyrotechnici zlikvidovali na louce za městem. Na místě ale byly další nebezpečné látky, proto policie přivolala hasiče a firmu specializovanou na nakládání s nebezpečnými odpady.

Matura s Maňákem jsou kromě tohoto případu obžalováni také v případu šest let staré vraždy, která se stala na Hodonínsku. Muži podle obžaloby pálili mladíka rozžhavenou tyčí a dusili jej pytlem, tělo poté zakopali v lese. Oba vinu popřeli.