Ve varně pervitinu v Kyjově se našly stovky kilogramů chemikálií. Policie obvinila pět lidí

Události: Zásah ve varně drog v Kyjově (zdroj: ČT24)

Roční práce Národní protidrogové centrály vyvrcholila rozsáhlým zátahem v Kyjově na Hodonínsku. Policie obvinila pět lidí. Varna pervitinu podle ní fungovala na třídě Komenského a narkotika se tam vyráběla ve velkém. Na místě se našly stovky kilogramů chemikálií včetně výbušnin, dům bude nutné dekontaminovat.

Ve varně se připravoval metamfetamin. Z domu vynášeli policisté a hasiči až do noci barely s chemikáliemi. „V noci na pátek se podařilo dům od chemikálií kompletně vyklidit. Teď by se měla řešit dekontaminace budovy, protože se předpokládá, že se nebezpečné látky mohly dostat do konstrukce nebo podloží domu,“ uvedl ve čtvrtek večer redaktor ČT Jakub Vácha.

Policisté zasahovali v Kyjově od středy a pokračovali ve čtvrtek. Večer se na místo dostavil pyrotechnik. Mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková ve čtvrtek potvrdila, že v domě se nacházely neznámé třaskavé látky, které mohly ohrozit zasahující hasiče a policisty. „Po několika desítkách minut jsme viděli, že policisté a hasiči odjeli na louku blízko Kyjova. Podle našeho zdroje tam mělo dojít k likvidaci třaskavých látek,“ popsal redaktor ČT.

V Kyjově se vařily drogy, potvrdila Národní protidrogová centrála (zdroj: ČT24)

Policisté v souvislosti se zásahem zadrželi více lidí. „V současné době bylo sděleno obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy pěti lidem, jsou u výslechu,“ řekl mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

V pátek dopoledne se sešla bezpečnostní rada města v širší sestavě s policií, hasiči, krizovým řízením Jihomoravského kraje. Řešila krizový scénář, jakým způsobem postupovat dál. „V rámci rady jsme byli informováni, co se v uplynulých zhruba třiceti hodinách dělo, jaká jsou potenciální rizika. Řešily se kroky do budoucna v souvislosti s tím, že by teoreticky mohlo dojít k dekontaminaci prostředí. Zda ke kontaminaci vůbec došlo, potvrzené nemáme,“ řekl mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

Všechny nebezpečné látky už jsou z objektu podle mluvčího pryč. Na místě ale zůstaly další, které sice nejsou životu nebezpečné, ani zdraví ohrožující, zlikvidovat je ale bude třeba. „Máme předběžné informace, že kompletní likvidace těchto látek vyjde na miliony korun. S krajem budeme vyjednávat o financování likvidace tohoto zbytku,“ dodal mluvčí radnice. Likvidace zbytku látek, které zůstaly v objektu po varně pervitinu, vyjde na miliony korun.

Policisté odhalí v Česku ročně desítky varen drog. Pokud se drogy vaří v zástavbě, mohou na ně upozornit i sousedé. „V kontejnerech se mohou objevit krabice od většího množství léků, chemikálií, lidé si mohou všimnout i zápachu. Na co už nepřijdou, je riziko výbuchu varny,“ dodal Vácha.