Zima to znovu zkouší, v Beskydech napadne v úterý až čtvrt metru sněhu

Česko čeká další záchvěv zimy. Již v pondělí bude hlavně v Čechách v polohách nad 500 metrů sněžit. V úterý má sněžit především na horách na Moravě a ve Slezsku. Český hydrometerologický ústav vydal výstrahu na nový sníh – napadne až 15 centimetrů, v Beskydech ale může přibýt i čtvrt metru. Sněžit bude zejména v Jeseníkách a Beskydech i v dalších dnech až do pátku.

Výstrahu na sněžení vydali meteorologové prozatím na úterý, týká se lokalit v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji ve výšce nad 400 metrů a obzvlášť Beskyd. Sníh může zkomplikovat cestování kvůli kluzkým cestám i hrozbě pádů stromů. Ohroženy můžou být i dodávky elektřiny.

Sněžit bude v Česku již v pondělí, a to ve výškách nad 500 metrů, ale spíše v Čechách. Na jihovýchodě republiky očekávají meteorologové až osmnáctistupňové teploty a v Beskydech bude před vydatným a trvalým sněžením ještě deset stupňů nad nulou. Zato v západní části ČR budou v nižších polohách nanejvýš tři stupně a v Krušných horách se neoteplí nad bod mrazu.

V úterý bude naopak tepleji v Čechách s maximálními teplotami kolem osmi stupňů Celsia – na horách však stále pod nulou – a naopak na Moravě mezi dvěma a šesti stupni.

Sněžit bude zejména v Jeseníkách a Beskydech i v dalších dnech. Český hydrometeorologický ústav avizoval další výstrahu, která by měla platit od středy až do pátku. Na horách by každý den mělo napadnout deset až 25 centimetrů sněhu a sněžit bude i v nižších polohách.

Před příštím víkendem by se mělo začít opět oteplovat a mohly by také ustat srážky. Podobně vysoké teploty jako o uplynulém víkendu ale nejspíše očekávat nelze.